123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Wat heeft u nodig voor het maken van een goede video/vlog?

Wat heeft u nodig voor het maken van een goede video/vlog?

Video maken

Wilt u beginnen met het maken van content, maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Of bent u al een ervaren content creator, maar bent u op zoek naar wat extra technische informatie? Wij helpen u graag. Of u nu wilt gaan vloggen, een TikTok account wilt beginnen, een YouTube video wilt maken of op zoek bent naar wat informatie over verschillende apparatuur; wij geven u advies voor het vinden van de juiste apparatuur en geven u tips voor het maken van content.

De juiste apparatuur kiezen

Wat voor een type video u ook wilt maken, een kwalitatief goede video begint bij het hebben van de juiste apparatuur. Hieronder leest u meer over de nodige apparatuur en geven wij u meer inzicht in waar u het beste op kunt letten bij het aanschaffen van deze artikelen.


Snel de apparaten vinden waar u meer over wilt weten?
Klik dan hieronder op een van de apparaten:
 

> Camera kiezen > Accu kiezen
> Geheugenkaart kiezen > Microfoon kiezen
> Belichting kiezen

Geschikte camera kiezen

Het aanschaffen van de juiste camera ligt aan het soowert video dat u wilt opnemen. Voor TikToks en Instagram video’s kan het gebruiken van een telefoon al voldoende zijn. Wilt u video’s opnemen waarvoor u wel een aparte camera nodig heeft? Dan wordt er aangeraden om op het volgende te letten:

 • Filmkwaliteit: dit is mogelijk één van de meest vanzelfsprekende en belangrijkste punten om rekening mee te houden. Een Full-HD 1080P camera is ideaal voor de beste beeldkwaliteit. 4K is een pré, maar dit zorgt voor grotere filmbestanden en niet alle computers kunnen dit snel verwerken. Daarnaast is het voor vloggers handig om een camera te hebben met wijde beeldhoek en een camera met snelle autofocus, zodat u en de achtergrond altijd goed in beeld zijn.
 • Geluidskwaliteit: het is praktisch als de camera direct een goede geluidskwaliteit heeft, maar vaak is het toch ook belangrijk dat de camera een microfoonaansluiting heeft. Hiermee sluit u gemakkelijk een betere externe microfoon aan.
 • Beeldstabiliteit: sommige camera’s hebben een ingebouwde beeldstabiliteit. Hiermee wordt bewegingsonscherpte door bijvoorbeeld schokken en trillingen gecompenseerd. Ideaal als u met de camera op pad gaat. Deze functie is niet nodig als u gebruik maakt van een statief. Deze functie kan uit- en aangeschakeld worden. Door de functie uit te zetten, bespaart u energie en loopt de accu minder snel leeg.
 • Accu: indien u veel op pad gaat met uw camera is het hebben van een accu met extra capaciteit ideaal, zodat de camera lang meegaat. Naast de bijbehorende accu is het mogelijk om een tweede accu aan te schaffen. Soms is dit handig, omdat de originele accu niet (meer) zo sterk is. Of u heeft extra accu’s nodig voor als u op pad gaat en daar niet de mogelijkheid of tijd heeft om de accu op te laden.
 • Objectief: met dank aan een objectief wordt het beeld dat u wilt fotograferen weergegeven op de sensor van de camera. Bij sommige camera’s is het mogelijk om het objectief te veranderen. Zo heeft u bijvoorbeeld keuze uit een standaard objectief, groothoek lenzen, telelezen, fish-eye lenzen en nog veel meer. Elke lens zorgt voor een andere manier waarop het onderwerk wordt weergegeven.
 • Statief: als u thuis of op een vaste locatie filmt, komt een statief goed van pas. Een statief kan dienen als stabilisator en zorgt er daarnaast voor dat u de camera niet vast hoeft te houden.
 • Niet te zwaar: het gewicht van een camera heeft vooral invloed als u veel op pad gaat met de camera. Het vasthouden van een camera, voornamelijk met een selfiestick, kan na een tijdje erg vermoeiend worden. Een lichtere camera is in deze gevallen ideaal.
 • Flipscreen: voornamelijk voor vloggen is het prettig om het scherm te kunnen draaien. Zo kunt u tijdens het filmen uzelf altijd zien en meteen zien hoe het beeld eruit ziet.

Welke videocamera moet ik nu kiezen?

Nu u weet op welke eigenschappen u het beste kunt letten bij het aanschaffen van een camera, wordt het tijd om een camera te kiezen. Zelfs met al deze informatie kan het nog lastig zijn om voor de juiste camera te kiezen. Daarom zetten wij wat camera’s voor u op een rijtje.

Compact camera

Compact camera’s zijn zeer handzaam en toegankelijk. Bij deze camera heeft u geen mogelijkheid om het objectief te wisselen, maar toch hebben deze camera’s vaak een groot optisch zoom bereik.
 

Voordelen Nadelen
 Instellingen zijn makkelijk aanpasbaar  Niet mogelijk om de afbeeldingen om te zetten naar RAW formaat
 Accu is eenvoudig te vervangen  Veel scherpdiepte
 Minder last van lensreflecties  Geen mogelijkheid voor verwisselbare objectieven
 Kan ver inzoomen

Actioncamera

Een actioncamera is een kleine en lichte camera. Daarom worden deze camera’s veel gebruikt voor reizigers en echte avonturiers die veel wandelen, sporten of zich begeven in kleine ruimtes tijdens het filmen. Met deze compacte camera’s is het niet nodig om verschillenden lenzen mee te nemen, maar komen vaak wel andere accessoires bij kijken, zoals selfiesticks en camerahoesjes.
 

Voordelen Nadelen
 Compact en licht  Klein beeldsensor
 Makkelijk in gebruik  Korte accuduur
 Meestal water- en schockbestendig  Geen mogelijkheid voor verwisselbare objectieven
 Kan ver inzoomen  Veel scherpdiepte

Systeemcamera

Een systeemcamera is zowel geschikt voor gebruik op een vaste locatie als voor het meenemen op pad. De objectieven hiervan kunnen eenvoudig verwisseld worden. Systeemcamera’s zijn er in verschillende formaten. Indien u hiermee naar buiten gaat, is een kleine systeemcamera ideaal.
 

Voordelen Nadelen
 Accu is eenvoudig te vervangen  Instellingen zijn niet altijd makkelijk aan te passen
 Groot beeldsensor  Er komt snel stof op de sensor
 Verwisselen van objectieven is mogelijk
 Compact en licht
 Kantelbaar LCD-scherm
 Autofocus is mogelijk

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera heeft een spiegelsysteem waardoor u wat u ziet alleen door het kijkgaatje kunt zien tot u de foto of video heeft gemaakt. Dit maakt de camera minder prettig voor het opnemen van video’s waar u zelf in te zien bent. Daarnaast zijn deze camera’s vaak erg groot en zwaarder dan een compact- of systeemcamera. Deze camera’s zijn wel zeer geschikt voor fotografie.
 

Voordelen Nadelen
 Verwisselen van objectieven is mogelijk  Zwaar en groot
 Er komt niet snel stof op de sensor  Geen LCD-scherm
 Stabiel en zeer betrouwbaar  Instellingen zijn niet makkelijk aan te passen zonder kennis

Geschikte accu kiezen

Bij het kiezen van een geschikte accu is het van belang om te letten op de vorm, accuspanning en capaciteit. Met de juiste vorm zorgt u ervoor dat de accu past in uw (video)camera. Bij het aanschaffen van een nieuwe accu is het kiezen van de juiste accuspanning ook van belang. Indien u een accu kiest met een andere accuspanning kan het ervoor zorgen dat de camera slecht functioneert of zelfs onherstelbaar beschadigd wordt.

 

De capaciteit zegt iets over hoe lang een accu meegaat. De meeste accu’s van (vlog) camera’s gaan 45 tot 75 minuten mee voordat deze leeg zijn. Hoe lang een accu goed blijft functioneren hangt af van de manier waarop deze wordt gebruikt, bewaard wordt en de omgeving waarin deze wordt gebruikt.

 

Bij ons kunt u geschikte accu’s zoeken door op merk of accunummer te zoeken. Hieronder hebben wij wat populaire vlog/videocamera’s voor u op een rijtje gezet met bijbehorende accu’s.
 

Camera Accu
Nikon Z30 EN-EL25 / VFB12502
Sony ZV-E 10 BC-VW1 / NP-FW50
Canon PowerShot G7 X Mark II NB-13L / 9839B0010
Sony ZV-1 Vlog NP-BX1
GoPro HERO (9/11) Black SPBL1B / AHDBT-901

Accu voor telefoon

Het vervangen van een accu voor een telefoon is relatief lastig in vergelijking met een camera accu. Daarvoor zijn powerbanks of een batterycase wel erg handig. Een powerbank laadt u thuis op en kunt u onderweg gebruiken als oplader voor uw telefoon, zonder dat hier een oplaadpunt voor nodig is. Een batterycase is een oplaadbaar telefoonhoesje.

Verlengen accuduur

Het verlengen van uw accuduur kunt u doen door deze paar simpele stappen te volgen:

 • Schakel de flitser uit.
 • Schakel de beeldstabilisator uit.
 • Zet uw lcd-scherm niet op maximale helderheid.
 • Schakel extra verbindingsmogelijkheden (bluetooth, wifi, GPS) uit.
 • Beheer video’s op de computer en niet uw camera.
 • Haal de accu uit uw camera als u deze niet gebruikt.

Wilt u meer lezen over het verlengen van de levensduur van uw camera accu? Bekijk dan onze blog over het verlengen van de accuduur van uw digitale camera.

Geschikte geheugenkaart kiezen

Bij veel camera’s wordt geen geheugenkaart meegeleverd. Een geheugenkaart is juist cruciaal voor het opslaan van gemaakte video’s en foto’s. Er zijn diverse soorten geheugenkaarten, namelijk:

 • SD (32 x 24 mm): deze geheugenkaarten zijn opgebouwd met flashgeheugen. Normale SD-kaarten hebben een capaciteit van 128MB tot 2GB. Hierdoor zijn deze geschikt voor het overzetten van kleine bestanden.
 • SDHC (32 x 24 mm): deze geheugenkaarten hebben een groter geheugen, namelijk tussen de 4GB en 32GB. Deze zijn geschikt voor camera's die filmen in Full HD-kwaliteit.
 • SDXC (32 x 24 mm): deze geheugenkaarten hebben een nog hogere capaciteit met een opslagruimte tussen 64GB en 2TB. Daarom zijn ze beter geschikt voor bijvoorbeeld professionele video- of fotografen.
 • Mini SD (20 x 21,5 mm): de kleinere variant van de normale SD-kaarten. Deze worden meestal gebruikt in telefoons of actioncamera’s.
 • Micro SD (15 x 11 mm): dit zijn de kleinere versies van de normale SDXC-kaarten. Deze hebben ondanks het kleine formaat een hoge capaciteit. Ideaal voor het maken van hoge kwaliteitsvideo's en -foto’s met een telefoon.

Hoe lang kunt u filmen met een geheugenkaart?

Video Resolutie 32GB 64GB 128GB 258GB
UHD/4K 3840 x 2160 1 uur 30 minuten 3 uur 6 uur  12 uur
Full HD 1920 x 1080 2 uur 20 minuten 4 uur 40 minuten 9 uur 20 minuten 18 uur 40 minuten
HD 1280 x 720 3 uur 45 minuten 7 uur 30 minuten 15 uur 30 uur

Geschikte geheugenkaart kiezen

Bij het kiezen van de juiste geheugenkaart voor filmen is de gegarandeerde schrijfsnelheid van belang. Een video bestaat uit allemaal korte delen die tijdens het filmen eerst in een buffer terechtkomen voordat deze worden doorgezet. De buffer zit na 10 foto’s vol. Hoe sneller deze fragmenten uit de buffer naar de geheugenkaart worden verplaatst, des te sneller het opslaan gaat. Een hogere schrijfsnelheid houdt in dat de geheugenkaart deze fragmenten sneller kan verwerken. Hieronder vindt u geschikte geheugenkaarten voor het maken van video’s die u bij ons kunt vinden.

Compact Flash SD kaart SDXC kaart
 • Merken als SanDisk.            
 • 32GB-256GB
 • Merken als Philips en Transcend.
 • 128MB-32GB
 • Merken als Philips en Transcend.
 • 64GB-2TB

Geschikte microfoon kiezen

Tijdens het vloggen of het opnemen van een video is het wel zo fijn voor de kijker dat het geluid goed klinkt. Met de microfoon van uw camera is het mogelijk dat, zowel buiten als binnen, er ruis kan ontstaan. Hierdoor bent u dan minder goed te verstaan en leidt dit voor de kijker erg af. Door het gebruiken van een externe microfoon voorkomt u dit.

(Camera) Microfoon

Door het gebruiken van een camera microfoon heeft u een groter frequentiebereik en hoger richtingsgevoel. Controleer voor het aanschaffen van een microfoon of uw camera een aansluiting heeft voor een externe microfoon. Hou ook rekening mee met de soort aansluiting, veel camera’s hebben een 3.5 mm mini-jack ingang. Hieronder maken wij onderscheid tussen drie externe cameramicrofoons, zodat u een microfoon kunt kiezen die het beste bij u past.

 • Shotgun microfoon: deze microfoon is geschikt voor interviews, gesprekken tussen twee personen, vloggen of voor het later opnemen van een audiospoor. De microfoon blokkeert namelijk geluid vanaf de achterkant en zijkant. Deze microfoon heeft meestal een shoe mount, hiermee kunt u de microfoon direct op uw camera schuiven.
 • Stereomicrofoon: deze microfoon legt geluid vast, zoals wij dat ook horen. De microfoon legt omgevingsgeluid vast dankzij de twee interne microfoons die beide een verschillende kant op wijzen.
 • Dasspeldmicrofoon: deze microfoons plaatst u aan uw kleding en geeft u hierdoor veel bewegingsvrijheid. Het is niet nodig om direct in de microfoon te praten. Deze microfoon is vaak ook geschikt voor het opnemen van geluid voor opnames met een telefoon.

Streaming microfoons

Wilt u graag een podcast beginnen, livestreams opnemen of YouTube video’s maken? Maak dan gebruik van een streaming microfoon. Deze microfoons nemen geluid zeer gedetailleerd op. De meeste streamingmicrofoons hebben een opnamehoek van 131 graden of 90 graden aan beide kanten. Daarnaast hebben sommige microfoons een hoofdtelefoon aansluiting. Bij het kiezen van een microfoon is er ook een verschil in het type aansluiting, er is namelijk verschil tussen:

 • USB aansluiting: deze microfoons zijn makkelijk te installeren door deze direct in te pluggen in een usb-port van uw computer. Hierna kunt u direct beginnen. De geluidskwaliteit is wel minder gedetailleerd en er zijn vaak minder instelmogelijkheden.
 • XLR aansluiting: deze microfoons zijn vaak wat professioneler en hebben een XLR aansluiting. Hierdoor moeten deze verbonden worden met een mengpaneel of audio interface. Dit zorgt ervoor dat de audiokwaliteit intact blijft.

Geschikte belichting kiezen

Belichting is erg belangrijk voor de beste videokwaliteit tijdens het maken van een video. Daarnaast ziet het er ook niet mooi uit als het beeld over- of onderbelicht is. Met het gebruiken van een lichtbron ziet u direct het verschil en kunt u dit eenvoudig aanpassen naar uw wensen. Er zijn verschillende soorten lampen waaruit u kunt kiezen.

 • Licht klip: voor het opnemen van een TikTok of andere video met uw telefoon kan een simpele licht knip al voldoende zijn. Deze lamp kan eenvoudig op veel diverse type mobiele telefoons geschoven worden en u kunt direct aan de slag.
 • Cameralamp: deze lampen zijn speciaal gemaakt om bovenop een camera geplaatst te worden, zodat u geen aparte lamp nodig heeft naast uw camera. Vaak werken deze lampen op batterijen.
 • Studiolamp: dit zijn lampen die op één plaats worden gezet en voornamelijk worden gebruikt voor als u gedurende de video in één frame bent. Vaak worden deze lampen gevoed door netstroom.


Hopelijk heeft u aan bovenstaande informatie genoeg om te weten wat u nodig heeft voor het maken van een goede video of vlog. Zo maakt u gegarandeerd de leukste en mooiste video's voor vrienden, familie of uw volgers.
 

Op zoek naar de ideale camera accu? Bestel direct!

Terug naar blog