123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Tips voor het maken en uploaden van uw eerste (vlog)video

Tips voor het maken en uploaden van uw eerste (vlog)video

Video maken


Wilt u beginnen met het maken van een video, maar weet u niet zo goed hoe u moet beginnen? Geen zorgen, wij helpen u graag een handje. Voordat u begint, is het verstandig om al uw apparatuur klaar te hebben liggen. Weet u niet welke apparatuur u nodig heeft? Lees dan onze blog over videoapparatuur.

 

Indien u de geschikte apparatuur gereed heeft voor gebruik, kunt u beginnen met het maken van de video. Hieronder zetten wij wat tips voor u op een rijtje, zodat u iedereen weg kunt blazen met uw content.


Snel vinden waar u meer over wilt weten?
Klik dan hieronder op een van de tips:
 
> Tip 1: Voorbereiding > Tip 5: Juiste editing programma kiezen
> Tip 2: Het beste overkomen op video > Tip 6: Kiezen van een titel, omschrijving en tumbnail
> Tip 3: Geschikt platform kiezen > Tip 7: Interactie aangaan
> Tip 4: Zo trekt u de aandacht

1. Bereid uzelf voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk hierbij aan het opladen van de accu(‘s), het legen van de geheugenkaart en het meenemen van extra accessoires, zoals: licht, statief, microfoon of een tweede accu.

 

Bedenk vooraf ook het doel van de video. Wordt het een vlog? Een Q&A? Of toch een TikTok? Bedenk ook hoe u het wilt filmen en of u rekening moet houden met bepaalde factoren voor het editen van de video. Bovendien is het allerbelangrijkste: wees lekker creatief. Met een unieke video pakt u sneller de aandacht van de kijker.

2. Denk aan hoe u overkomt

Indien u zichtbaar bent op film is het van belang om goed na te denken over hoe u overkomt en over wilt komen. Let daarom op de volgende punten:

  • Lichaamstaal: idealiter gaat u voor een actieve houding, omdat dit voor veel mensen het fijnste is om naar te kijken. Natuurlijk moet u dit alleen doen als het soort content bij deze lichaamstaal past.
  • Spraak: let goed op tempo en intonatie. Dit heeft veel invloed op hoe u wordt gezien door de kijker.
  • Scherp in beeld: voor de beste type video is het verstandig om scherp in beeld te zijn. Het is mogelijk dat tijdens een vlog of video het beeld een keertje onscherp is, dit voegt iets toe aan de menselijkheid, maar voor de kijkervaring moet dit niet te vaak voorkomen.
  • Kom menselijk over en wees jezelf: veel mensen gedragen zich op camera tóch anders dan in het echt. Mensen vinden het fijn om te kijken naar iemand waar zij zich in kunnen relateren. Wees dus gewoon lekker uzelf.

U komt nog beter over door het gebruiken van een microfoon en bijpassend licht. Hierdoor bent u beter te verstaan, bent u beter in beeld én kunt u uw verhaal nog beter overbrengen.

3. Kies het geschikte platform

Heeft u een leuk idee voor een video? Ga dan na voor welk platform deze content het meest geschikt is. Denk hierbij aan de doelgroep, soort content dat u wilt delen en de lengte van de video. Hieronder zetten wij wat populaire platformen op een rijtje en leggen wij uit welk type content er populair is op dit platform.

YouTube

YouTube is geschikt voor verschillende soorten video’s. Wel zijn het vaak video’s die wat langer duren. Met de YouTube Shorts functie wordt het uploaden van kortere fragmenten wel steeds populairder. Het soort content op YouTube is erg divers, dus bijna alle type content past hier wel tussen.

TikTok

TikTok is geschikt voor korte video’s tot 1 minuut als u deze via de app maakt of video’s tot 3 minuten als u deze uploadt vanaf uw telefoon. Populaire content op TikTok is bijvoorbeeld copycatcontent waarin iedereen hetzelfde dansje doet op hetzelfde liedje of content waarin mensen een duet doen met de originele video. Ook zijn educatieve video’s (voornamelijk met unieke weetjes) en business gerelateerde content erg populair.

Instagram

Dit platform is geschikt voor veel verschillende type video’s die hier geüpload kunnen worden. Op uw feed kunnen video’s worden geplaatst van maximaal 1 minuut lang. Op een story kunnen video’s maximaal 15 seconden duren, maar natuurlijk kunt u meerdere story’s achter elkaar plaatsen om er een doorlopend verhaal te maken. Andere video’s, ook wel Reels genoemd, duren tussen de 15 en 30 seconden. Daarnaast is er een extern platform, genaamd IGTV, waar video’s van maximaal 15 minuten geplaatst kunnen worden. Het soort content op Instagram is erg divers, maar dus vaak relatief kort.

Twitch

Dit is een livestream platform dat voornamelijk wordt gebruikt voor gameplay, muziek, DIY, lifestyle content en meer. Video’s worden hier niet geüpload, maar maakt u dus live voor iedereen die wilt meekijken.

Facebook

Facebook is geschikt voor diverse video’s vanaf 1 seconde tot 240 minuten. Ook kunnen op dit platform stories worden geplaatst van maximaal 120 seconden. Met de Reels functie op Facebook kunt u video’s van maximaal 30 seconden plaatsen. Vaak wordt op Facebook content geüpload dat oorspronkelijk is gecreëerd voor een ander platform en hier nog een keer wordt geüpload.

4. Trek de aandacht

Onze aandachtspanne is zeer kort, namelijk tussen de 8 en 12 seconden. Dit betekent dat u snel de aandacht moet grijpen, anders is de kijker alweer weg. Begin de video bijvoorbeeld met een spannende of grappige intro uit een deel van de video die op een later moment weer terugkomt. Nog beter is het om dit aangrijpende stukje te laten eindigen op een cliffhanger.

 

Door gedurende de hele video een spanningsboog te creëren, houdt u de aandacht van de kijker vast. Knip lange stiltes of minder leuke stukjes weg uit de video. Wat leuk of niet leuk is, is natuurlijk volledig uw keuze en ligt ook aan de interpretatie van de kijker.

5. Maak gebruik van een geschikt editing programma

Door uw video te editen, zorgt u dat verschillende video’s één geheel worden of heeft u de mogelijkheid om bepaalde stukjes uit de video te halen. Met een editing programma plakt u namelijk video’s aan elkaar, maakt u deze korter, plaatst u muziek in de video en voegt u effecten toe. Er is keuze uit veel verschillende editing programma’s. Deze zijn zowel gratis als betaald verkrijgbaar, maar betaalde varianten hebben vaak wel wat extra voordelen. Welke is nu het beste? Hieronder zetten wij wat populaire editingprogramma’s voor u op een rij.
 

Adobe Première Pro Apple Final Cut Pro Adobe Première Elements Hitfilm Lightworks Imovie
Watermerk Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Prijs €25 per maand €290 per jaar €330 €100 Gratis, €8 of €13 per maand Gratis of €23 per maand Gratis
Geschikt voor Windows en Mac Mac Windows en Mac Windows en Mac Windows en Mac Mac
Eenvoudig Nee Nee Ja Nee Ja Ja
Diverse formats Ja Ja Ja Ja Ja Nee
Multi-cam editing Ja Ja Ja Ja Ja Nee
Audiomixer Ja Ja Ja Ja Ja Nee, wel audiotrack


Indien u een video maakt op uw telefoon is het mogelijk om de bestanden te exporteren naar uw computer en deze daar te editen. In een app als TikTok is de video gelijk te editen en kunt u hier bijvoorbeeld tekst aan toevoegen. Op uw telefoon is het ook mogelijk om een app te downloaden om video’s te editen, zoals: Imovie, Splice, Magisto, Quick en meer.

6. Maak gebruik van een sterke titel, omschrijving en thumbnail

In de omschrijving kan veel informatie worden geplaatst over de video. Het is natuurlijk wel van belang dat deze tekst passend is. Schroom hier ook niet om gebruik te maken van grappig e opmerkingen, een creatieve insteek of een call-to-action om de aandacht te trekken. Zorg dat de tekst niet te lang is en vergeet de bijpassende hashtags niet. Op platformen zoals YouTube is het ook mogelijk om door te verwijzen naar andere platformen of video’s.

 

Een thumbnail is de afbeelding die mensen zien voordat ze op de video klikken om deze te bekijken. Zorg daarom dat u voor de video een goede thumbnail kiest, om mensen aan te sporen om te gaan kijken. Voor YouTube wordt deze thumbnail vaak apart gecreëerd en geüpload. Op andere apps, zoals Instagram en TikTok, kunt u een fragment uit de video selecteren als thumbnail.

 

Op een platform als YouTube en Twitch is het ook nodig om een goede en pakkende titel te hebben. De trend in titels veranderen snel. Over het algemeen beschrijft de titel wat er in de video te zien is. Regelmatig gebruiken contentcreators clickbait in de titels, dit houdt in dat u de naam van uw titel aandikt. Hiermee lokt u mensen naar uw video. Dit soort titels moeten natuurlijk wel passen bij de soort video’s die u maakt.

7. Ga de interactie aan

Het aangaan van interactie, zoals het reageren op reacties of het reageren op content van derde n over jouw video, heeft veel voordelen. Het verhoogt het engagement met uw kijkers en het kan zorgen voor actievere volgers. Ook ziet het algoritme van social media platformen meer reacties als een reden om deze content nog meer te pushen naar andere mensen. Hierdoor komen meer mensen in aanraking met uw content. Samenwerken en connecties maken met andere influencers kan zorgen dat uw groep volgers zich uitbreidt en u een breder publiek bereikt.


Hopelijk heeft u aan bovenstaande informatie genoeg om te weten hoe u een goede (vlog)video kunt maken. Zo maakt u gegarandeerd de leukste en mooiste video's voor vrienden, familie of uw volgers.
 

Op zoek naar de ideale camera accu? Bestel direct!

Terug naar blog