123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Opladers uitgelegd: Assortiment en Gebruik

Opladers uitgelegd: Assortiment en Gebruik

Opladers uitgelegd

Een accu, oplaadbare batterij of elektrisch apparaat kan niet zonder een vorm van stroomvoorziening. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u in ons assortiment niet alleen accu’s en batterijen vindt, maar ook de opladers die nodig zijn om deze van stroom te voorzien.

 

In deze blog nemen wij u uitgebreid mee langs ons assortiment opladers. We behandelen alle soorten opladers die wij voeren, en geven u naast een korte beschrijving van elke oplader ook een paar richtlijnen mee voor het uitkiezen van de juiste oplader en het correcte en veilige gebruik hiervan.

 

Snel een bepaald soort oplader vinden?
Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:

 
> 1. Gereedschap accu laders > 7. Wereldstekkers
> 2. Druppelladers > 8. Draadloze opladers
> 3. Drone opladers > 9. Batterij opladers
> 4. USB opladers > 10. Powerbanks
> 5. Autoladers > 11. Power stations
> 6. Universele adapters

1. Gereedschap accu laders

Deze opladers zijn voor het opladen van de accu van elektrische gereedschappen zoals elektrische boormachines, schroefmachines, decoupeerzagen, bladblazers en dergelijke. Het gaat in bijna alle gevallen om een combinatie van een laadstation met daaraan een (vast) netsnoer om het laadstation aan te sluiten op de netstroom. Zo een laadstation is meestal te combineren met maar één soort of serie gereedschap accu.

 

Er zijn echter ook merken, zoals Black & Decker, Makita en Bosch, die proberen om voor meerdere elektrische gereedschappen dezelfde accu te gebruiken, waardoor hier ook maar één oplader voor nodig is. Soms werkt zo een accu/lader combinatie zelfs op de elektrische gereedschappen van meerdere merken.

Gereedschap accu lader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Gereedschap accu's
Bij keuze letten op Merk, aansluiting, afmetingen, chemische samenstelling (Li-ion of NiMH),
spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde ruimte met brand- of rookmelder
Overig Laadkabel uitrollen, NiMH pas opladen wanneer deze leeg is,
opladen gereedschap accu vóór eerste gebruik

2. Druppelladers

Een druppellader is een type oplader voor auto accu’s. Een druppellader laadt zolang deze aangesloten blijft op de auto accu langzaam op door kleine stroomimpulsen te even aan de accu, bijvoorbeeld om deze gedurende lange tijd goed te houden. Om deze reden worden druppelladers ook wel onderhoudslader genoemd. Maar hoe zit het dan met gewone auto accu laders? In ons assortiment vindt u alleen druppelladers omdat deze ook als een gewone acculader kunnen functioneren maar dus extra mogelijkheden hebben.

 

Druppelladers zijn geschikt voor verschillende auto accu systemen. Het is dus goed altijd te kijken naar de soort accu die u heeft, en dan gaat het vooral om de chemische samenstelling van de elektrolyt in de accu. Zo heeft een loodaccu andere eisen wat laders betreft dan een gel accu of een start-/stop accu. Wel zijn er druppelladers die voor verschillende soorten chemische samenstellingen geschikt zijn.
 

Druppellader accu lader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Voertuig accu's
Bij keuze letten op Aansluiting, polen (+, -), chemische samenstelling (lood, gel, AGM, LiFePO4 ),
stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde ruimte met brand- of rookmelder
Overig Bij niet regelmatig rijden opladen,
let op accupolen en aansluitvolgorde (lees onze auto accu blogs)

3. Drone opladers

De naam is vanzelfsprekend; dit soort opladers is voor het opladen van drone accu’s. Deze zijn in ons assortiment voor de merken DJI en Parrot te vinden. Meestal gaat het hier om acculaders. Opladers die voor een directe stroomverbinding van netstroom naar accu zorgen. Er zijn echter ook drone opladers met een auto aansluiting, zodat u wanneer u de drone meeneemt op reis deze ook in de auto kan opladen. Ideaal voor een vakantie.
 

Drone oplader accu lader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Drone accu's
Bij keuze letten op Merk, aansluiting, spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde ruimte met brand- of rookmelder
Overig Net vóór gebruik 100% opladen, om de 20 laadcycli kalibreren, bekijk onze 5 drone tips

4. USB opladers

USB opladers is een verzamelnaam voor de opladers voor kleine elektrische apparaten (voornamelijk handheld devices) zoals smartphones, smartwatches en tablets die bestaan uit een adapter met daarin doorgaans een USB-A of USB-C aansluiting.

 

Het is goed om te weten dat deze opladers in het grootste deel van de gevallen zonder kabels geleverd worden. Het gaat dan dus echt alleen om de adapter. Wel kunt u deze kabels los in ons assortiment vinden.
 

USB oplader accu lader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices met USB-poort
Bij keuze letten op Soort USB (A, B, C) aansluiting, aantal poorten,
spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde en droge ruimte
Overig Uit stopcontact halen wanneer er geen device is aangsloten of als deze vol is

5. Autoladers

Autoladers hebben grote overeenkomsten met USB opladers. Het zijn namelijk adapters waarin USB-aansluitingen zitten verwerkt om daar uw (handheld) devices zoals smartphone of tablet op aan te sluiten. Autoladers onderscheiden zich echter door de autostekker; dit is een type stekker dat u op het sigarettenaanstekercontact in uw auto kunt gebruiken om door middel van de 12 V spanning van de apparatuur in de auto uw devices kunt opladen.
 

Autolader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices met USB-poort
Bij keuze letten op Soort USB (A, B, C) aansluiting, aantal poorten,
spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie In de auto
Overig Kabel zit meestal niet inbegrepen

6. Universele adapters

Universele adapters vormen een oplossing als u voor meerdere apparaten dezelfde oplader wilt gebruiken. Deze universele adapters bestaan namelijk uit een stekkeradapter met daarbij een groot aantal verloopstukken die op de kabel kunnen worden gemonteerd, wat de adapter compatibel maakt voor diverse devices. Hierbij is doorgaans ook de spanning aan te passen, aangezien niet elk device met dezelfde spanning overweg kan.
 

Universele adapter kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices
Bij keuze letten op Aantal verloopstukken, spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde en droge ruimte
Overig De spanning (V) is bij de meeste adapters te stellen

7. Wereldstekkers

Wereldstekkers worden ook wel reisstekkers genoemd. Dit zijn adapters die eigenlijk de tegenovergestelde functie hebben als universele adapters; in plaats van de kant aan te passen die u aansluit op uw apparaten, past u bij een wereldstekker de stekkerkant aan zodat deze te gebruiken is in meerdere landen. Verschillende landen hebben namelijk verschillende stopcontacten, waardoor een wereldstekker onmisbaar is als u zich in het buitenland begeeft.

 

Wereldstekkers zijn er in verschillende soorten. Bijvoorbeeld met USB poorten of met een Nederlands stopcontact als uitgang. Daarnaast zitten bij diverse reisstekkers de adapters als losse opzetstukken inbegrepen, en werken andere stekkers weer als een Zwitsers zakmes, waar verschillende delen van de stekker uitklappen wanneer ze nodig zijn.
 

Wereldstekker kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices en apparatuur
Bij keuze letten op Geschikte landen, USB mogelijkheid,
spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde en droge ruimte
Overig Niet elk land heeft een eigen adapter; sommige adapters dekken veel landen

8. Draadloze opladers

Draadloos opladen is een nieuwe laadtechniek die bij steeds meer apparaten wordt toegepast, en dan voornamelijk bij de kleinere handheld devices zoals smartphone en smartwatch. Bij deze techniek, ook wel Qi genoemd, zit er een magnetische spoel in de oplader en een magnetische spoel in het apparaat. De wisselwerking tussen deze twee spoelen zorgt ervoor dat er een elektrische lading wordt overgedragen naar het apparaat.

 

Voordelen van deze techniek zijn vooral het gemak en het feit dat zowel oplader als apparaat minder snel slijten. Het is echter niet zo dat u elk apparaat draadloos kan opladen. Veel apparaten beschikken nog niet over de Qi-techniek en bij andere apparaten vormt het nou eenmaal geen praktisch alternatief.
 

Draadloze oplader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices met Qi ondersteuning
Bij keuze letten op Type USB kabel en lengte, spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde en droge ruimte
Overig Niet elk elektronisch device kan draadloos worden opgeladen

9. Batterij opladers

Batterij opladers is weer een type oplader waarbij de naam een goede indicatie is van de functie en de werking van de lader. Dit soort oplader bestaat uit een houder voor batterijen met daaraan of een directe stekkeraansluiting die in het stopcontact gestoken kan worden, of een USB poort zodat de oplader met behulp van een USB kabel op een computer of op een adapter kan worden aangesloten.

 

Deze opladers verschillen op een aantal gebieden van elkaar. De belangrijkste factoren zijn het soort batterij waarvoor ze geschikt zijn (op grond van chemische samenstelling, bijvoorbeeld lithium-ion of nikkelmetaalhydride) en de vorm van de batterij (bijvoorbeeld AAA of C).
 

Batterij oplader kiezen en gebruiken

Geschikt voor Oplaadbare batterijen
Bij keuze letten op Voor welke soort batterijen, voor welk formaat, aantal docks,
spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde en droge ruimte
Overig Sommige batterij opladers moeten sets van 2 batterijen opladen

10. Powerbanks

Powerbanks zijn een bijzondere categorie. Ze combineren namelijk de functionaliteit van een accu of batterij met die van een oplader. Een powerbank is eigenlijk een tussenstation; het is een draagbare accu die gebruikt kan worden om onderweg of op een afgelegen locatie een apparaat op te laden en is ideaal voor elke situatie waarin u geen toegang heeft tot een stopcontact of andere aansluiting op de netstroom.

 

Zo is het mogelijk om met een powerbank op zak of in de tas langer te genieten van uw smartphone, tablet of laptop. Powerbanks zijn er in verschillende soorten en maten. Een unieke soort powerbank wordt gevormd door de battery case; een powerbank en een telefoonhoes in één.
 

Powerbank kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices
Bij keuze letten op Capaciteit van de powerbank (Ah of mAh), aantal aansluitingen,
spanning (V), stroom (A), vermogen (W)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Geventileerde en droge ruimte
Overig Powerbanks zijn ook in draadloos of battery case format; gewicht kan een factor zijn

11. Power stations

Net als powerbanks combineren power stations de functie van een accu met iets anders. In dit geval gaat het echter eerder om de functie van een stopcontact dan die van een oplader. Power stations kunnen namelijk wel opladen maar worden door hun kracht ook gebruikt om zwaardere apparatuur constant van stroom te voorzien, zoals een koelkast in de caravan of een radio die u heeft meegenomen met de tent.

 

Power stations kunnen daarnaast beter omschreven worden als verplaatsbaar dan draagbaar; ze hebben handvatten en kunnen korte tijd gedragen worden maar zijn (in de meeste gevallen) niet ontworpen om op uw persoon te dragen, in tegenstelling tot een powerbank.
 

Power station kiezen en gebruiken

Geschikt voor Elektronische devices en zwaardere apparatuur
Bij keuze letten op Capaciteit van de power station (Ah of mAh), aantal en soort aansluitingen,
spanning (V), stroom (A), vermogen (W), gewicht (kg)
Laadtemperatuur 10-40°C
Locatie Binnen- en buiten
Overig Power stations zijn verplaatsbaar,
veel power stations kunnen van zonnepanelen voorzien worden

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over ons assortiment opladers, hoe u het beste een oplader kunt kiezen, of over hoe u ze veilig kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

  Een oplader voor uw apparaat nodig?
Bekijk direct ons volledige assortiment!

En wilt u meer weten over de werking van opladers? Lees dan onze blog waarin wij u alles vertellen over oplaadtechnieken.