Energie in de vorm van stroom is essentieel in het dagelijks leven. Van auto’s tot telefoons en computers, ze gebruiken allemaal in een bepaalde mate stroom. Over het algemeen geldt dan wel dat wij als gebruiker de bron van stroom moeten opzoeken; de bron komt niet naar ons. Om uw telefoon of laptop op te laden moet u dan ook eerst op zoek naar een geschikt stopcontact. Nu is dat thuis niet zo moeilijk, maar het wordt al snel een hele onderneming om een stopcontact te vinden als u op een plek bent waar de stroomvoorziening niet op orde is, vooral als dit ook nog eens in het buitenland is, waar ze misschien wel een heel ander soort stopcontact gebruiken. Het is uiteraard mogelijk om batterijen mee te nemen, maar dat is voor lang niet ieder apparaat geschikt. Ook kunnen daar geen accu’s mee worden opgeladen.
Om dat probleem op te lossen heeft men powerbanks bedacht. Een draagbare stroombron, zodat u niet meer afhankelijk bent van een lokale stroomvoorziening, maar deze zelf meeneemt. Maar wat is een powerbank precies en hoe gaat het in zijn werk?
Snel een specifiek onderwerp over powerbanks vinden? Klik dan hieronder op een van de linkjes:
Een powerbank is een draagbare accu waarmee andere apparaten kunnen worden opgeladen. Het combineert dus eigenlijk de eigenschappen van een accu (of een oplaadbare batterij) met de eigenschappen van een oplader. Op een gunstig moment laadt u de powerbank op, waarna het mogelijk is om op elk gewenst moment een andere apparaat zoals uw telefoon of laptop van stroom te voorzien. Dit maakt powerbanks vooral een uitkomst als er geen conventionele oplader of stekker in de buurt is, of als er helemaal geen stopcontact in de omgeving te vinden is.
Omdat een draagbare stroombron in een groot aantal toepassingen een toevoeging is, zijn er ook verschillende soorten powerbanks, met verschillende manieren om opgeladen te worden of om andere apparaten op te laden. Ook zijn er powerbanks voor algemeen gebruik en powerbanks met specialistische toepassingen, zoals het opladen van een enkel type apparaat of accu. Hieronder nemen wij de meest voorkomende soorten powerbanks met u door.
De gewone powerbanks maken gebruik van kabels om andere apparaten op te laden én om opgeladen te worden. Deze kabels hebben altijd een variatie van een USB-aansluiting, bijvoorbeeld USB-C of micro-USB, zodat deze op verschillende apparaten te gebruiken zijn, waaronder smartphones, tablets en laptops.
Deze powerbanks hebben als voordeel dat ze (mits ze zijn opgeladen) onder vrijwel alle omstandigheden werken, en dat er weinig aandacht besteed hoeft te worden aan het laadproces. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdens een wandeling uw lege smartphone aan een powerbank koppelen terwijl deze in uw tas zit, ook als er veel bewogen wordt. Daarnaast is dit type powerbank door zijn eenvoud relatief goedkoop. Een nadeel is de afhankelijkheid van een stroompunt op het moment dat u de powerbank wilt opladen.
Een powerbank op zonne-energie is vrijwel identiek aan een powerbank met kabel, met uitzondering van de manier waarop de powerbank van stroom wordt voorzien. Het opladen van de powerbank vindt plaats door middel van zonne-energie. In theorie komt hierdoor helemaal geen netstroom meer bij het opladen van uw apparaten kijken. In de praktijk kan het echter zijn dat op bewolkte dagen het rendement van de powerbank wat tegenvalt, waardoor het wenselijk kan zijn om toch uw smartphone, tablet of laptop op een conventionele manier op te laden.
Dat neemt niet weg dat een powerbank op zonne-energie bij uitstek een geschikte stroomvoorziening is tijdens outdoor activiteiten of op vakantie. Dit type powerbank is doorgaans ook voorzien van een karabijnhaak, waardoor deze eenvoudig kan worden opgehangen, bijvoorbeeld aan een stevige rugzak, aan de fiets, of aan het tentframe.
Voordelen zijn de grote onafhankelijkheid van netstroom en de levering van groene energie, waardoor het een duurzame vorm van stroom is en de kosten op lange termijn lager zijn. Een nadeel is dat een powerbank op zonne-energie duurder is qua aankoop en dat voor een hoog rendement een hoge zonkracht nodig is.
Waar een powerbank op zonne-energie draadloos wordt opgeladen, zijn er ook powerbanks die juist met een draadloze methode andere apparaten van stroom voorzien. Zo een powerbank met draadloze oplader zorgt voor een stroom dat door een spoel in één apparaat (in dit geval de oplader) loopt, en een magnetisch veld creëert dat spanning opwekt in de spoel van een andere apparaat (in dit geval uw smartphone). Dit betekent dat het op te laden apparaat ook over deze techniek moet beschikken.
Een specifieke versie van deze methode is gestandaardiseerd onder de naam Qi, waardoor deze powerbanks met draadloze opladers ook wel bekend staan als Qi powerbanks of Qi opladers. Het grootste voordeel van deze techniek is het feit dat het niet meer nodig is om een kabel op uw smartphone aan te sluiten. Dit voorkomt niet alleen een hoop gedoe (altijd een kabel meenemen, kabels vervangen, etc.) maar ook slijtage van uw telefoon. Daar komt wel bij kijken dat deze techniek nog enigszins in de kinderschoenen staat. De smartphone moet precies op het midden van de draadloze opladers geplaatst worden, waarbij een verschil van enkele millimeters kan betekenen dat het opladen niet meer werkt.
Het is daarom vooral een handige manier van opladen als u bijvoorbeeld op reis bent met het openbaar vervoer of een plek bent waar simpelweg geen stroompunt beschikbaar is maar waar de ondergrond wel stabiel genoeg is voor een draadloze oplader.
Overigens zijn er ook draadloze Qi powerbanks die gebruikmaken van de MagSafe techniek. Dit is een magnetische technologie van Apple, die ervoor zorgt dat er een magnetische verbinding tussen uw iPhone en een accessoire als een powerbank tot stand komt, zodat u niet alleen draadloos kunt opladen maar ook zeker weet dat de iPhone niet van de accessoire loskomt en valt. Extra veilig dus.
Een battery case is een unieke soort powerbank voor smartphones. Dit is namelijk een powerbank in de vorm van een beschermhoes; de battery case is aan de binnenzijde voorzien van een specifieke aansluiting (in veel gevallen Lightning voor het opladen van een iPhone). Wanneer de smartphone in de battery case wordt geplaatst wordt deze ook direct op de Lightning connector aangesloten waardoor er een overdracht van stroom mogelijk is. Zodra de battery case door een druk op de aan/uit-knop wordt ingeschakeld zal de smartphone gebruikmaken van de stroom in de case. Op die manier kunt u uw battery case gebruiken om de capaciteit van uw mobiele telefoon terug op peil te brengen als deze leeg dreigt te raken, of eerder als een soort druppellader om de capaciteit constant hoog te houden. Opladen van de case gaat op dezelfde manier als een telefoon in een gewone beschermingshoes, alleen gaat in dit geval een deel van de stroom naar de hoes toe in plaats van de accu van de smartphone.
Een belangrijk voordeel is dat een battery case door zijn beschermende functie altijd om uw smartphone zit, waardoor u niet het risico loopt uw powerbank te vergeten wanneer u uw telefoon pakt. Een nadeel is dat een battery case door het beperkte formaat een geringe capaciteit heeft en sneller moet worden opgeladen dan een normale powerbank.
Zoals u ziet is er voor iedere toepassing wel een powerbank beschikbaar, of het gaat om uw mobiele apparaten in het algemeen, of om iets specifieks zoals een smartphone. Met een powerbank bent u altijd voorbereid voor de momenten dat er geen conventionele stroomvoorziening in de buurt is.
Een power station onderscheidt zich van een powerbank op een aantal gebieden: grootte, capaciteit, vermogen en toepassing. Een power station is groter en daardoor minder draagbaar (maar nog wel te verplaatsen), heeft een grote capaciteit voor langdurig gebruik, en kan voldoende stroom leveren voor zware apparatuur. Een power station kan bijna altijd met zonne-energie worden opgeladen.
Dit betekent niet dat u een power station helemaal niet kunt gebruiken voor devices met een kleinere stroomvraag, zoals smartphones, tablets en laptops. Deze kunnen doorgaans ook met een power station worden opgeladen. De beperktere mobiliteit en het grotere formaat zorgen er echter voor dat dit minder efficiënt is als u onderweg bent, bijvoorbeeld met de auto of met het openbaar vervoer. Een power station is daarentegen zeer geschikt als mobiele stroombron voor bijvoorbeeld een kampeervakantie, een meerdaags festival, in de schuur, of op de werkplaats.
Ook is het mogelijk om een powerbank en een power station te combineren. Dit is een combinatie die handig kan zijn als u bijvoorbeeld op een kampeervakantie gaat waarbij u van plan bent lange stukken te wandelen. U kunt tijdens het wandelen de powerbank meenemen, en deze bij terugkomst met behulp van de power station opladen. Zo heeft u altijd voldoende stroom voor uw devices.
Powerbanks zijn door hun draagbaarheid en flexibiliteit vooral bedoeld als aanvulling op de normale stroomvoorziening, niet als vervanging. Zoals u heeft kunnen lezen moeten zelfs powerbanks op een gegeven moment worden opgeladen, en bij de meeste modellen moet dit gewoon met een kabel. Daarom hebben wij ook een blog waarin alles staat over laders en opladen, zodat u niet alleen weet hoe het opladen van uw powerbank werkt, maar ook weet wat u kunt doen als u een keer niet over een powerbank beschikt.
Terug naar blog