123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Gehoorapparaat batterij formaten

Gehoorapparaat batterij formaten

Gehoorapparaat batterij formaten

Als u een drager bent van een hoortoestel gebruikt u al snel circa 140 gehoorapparaat batterijen per jaar, en het is dan ook handig als u weet welke batterijen u nodig heeft. Batterijen voor gebruik in gehoorapparaten zijn vrijwel altijd een variant op de knoopcel, zodat het formaat van de batterij beperkt is en het hoortoestel daardoor klein en vrij onopvallend kan blijven. Deze batterijen hebben een samenstelling van zink en zuurstof. Een verzegelde sticker zorgt ervoor dat tot het moment dat deze sticker wordt verwijderd, het contactpunt van de batterij niet blootgesteld wordt aan zuurstof, waardoor het chemische proces niet in gang wordt gezet. Zo blijven gehoorapparaat batterijen een lange tijd als nieuw, en kunnen deze ook voor een lange periode worden opgeborgen. Overigens is het verstandig om na het verwijderen van de verzegeling de batterij nog 5 minuten te laten rusten voordat u deze gebruikt, zodat het chemische proces volledig in gang is gezet voordat u de batterij plaatst.

 

Voor gebruiksgemak zijn hoortoestel batterijen met kleuren gecodeerd; de verzegeling bovenop de batterij is voorzien van een opvallende kleur waardoor u direct kunt zien of u de juiste batterij onder ogen heeft, en ook makkelijk kunt zien of een batterij nog verzegeld is. Daarnaast geven veel fabrikanten van gehoorapparaat batterijen de verpakking ook dezelfde kleur als de verzegeling, waardoor het bijvoorbeeld ook makkelijk is om deze in de winkel te herkennen.

 

Snel een bepaald formaat gehoorapparaat batterij vinden?
Klik dan hieronder op een van de formaten:

 
> De prestaties van een gehoorapparaat batterij > 312 (bruine) batterij
> 13 (oranje) batterij > 675 (blauwe) batterij
> 10 (gele) batterij

De prestaties van een gehoorapparaat batterij

Om de verschillende formaten van hoortoestel batterijen met elkaar te vergelijken is het handig om te weten welke prestaties van belang zijn. Bij gehoorapparaten is dit eigenlijk alleen de capaciteit; waar normaliter bij batterijen de bronspanning ook erg belangrijk is, hebben hoortoestel batterijen eigenlijk altijd een zink-zuurstof samenstelling en daardoor een spanning (voltage) van 1,2 V. Wel is het goed om naar de capaciteit te kijken.

 

De capaciteit verteld ons namelijk hoeveel stroom een bepaalde batterij bevat en hoelang we van deze batterij gebruik kunnen maken. De capaciteit wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Een batterij met een capaciteit van 100 mAh kan over een periode van één uur 100 mili-ampère aan stroom verzorgen. Ligt de werkdruk hoger, en moet de batterij bijvoorbeeld 200 mili-ampère aan stroom leveren, dan kan de batterij slechts half zo lang mee. Een half uur dus. In andere woorden, de levensduur staat haaks op de stroomvraag.

 

312 (bruine) gehoorapparaat batterij

De 312 batterij voor gehoorapparaten is de batterij met de bruine verzegeling. Deze valt qua formaat en capaciteit samen met de 13 (oranje) hoortoestel batterij in de middenklasse. De 312 batterij staat ook bekend als de PR41 batterij. Deze gehoorapparaat batterij wordt vooral gebruikt bij in-het-oor (IHO) gehoorapparaten.
 

Specificaties Geschikt voor
1,2 V Gehoorapparaat (IHO)
~160 mAh
7,9 x 3,6 mm

13 (oranje) gehoorapparaat batterij

De 13 batterij beschikt over een opvallende oranje verzegeling en is ook bekend als de PR48 batterij. Deze is net als de bruine 312 gehoorapparaat batterij van een gemiddeld formaat. Let dus goed op de kleur, want deze twee hoortoestel batterijen lijken voor de rest veel op elkaar; het verschil in grootte is miniem.
 

Specificaties Geschikt voor
1,2 V Gehoorapparaat (AHO, IHO)
~280 mAh
7,9 x 5,4 mm

675 (blauwe) gehoorapparaat batterij

De 675 batterij met de blauwe verzegeling is de grootste variant van de batterijen voor gehoorapparaten en heeft dan ook verreweg de grootste capaciteit. Deze is ook bekend als de PR44 batterij. Deze batterij is ook in een hogere kwaliteit variant beschikbaar voor cochleair-implantaten. Deze implantaten hebben een hogere stroomeis dan normale hoortoestellen, waardoor de 675 batterij die in een cochleair-implantaat gaat zeer betrouwbaar moet zijn.
 

Specificaties Geschikt voor
1,2 V Gehoorapparaat (IHO)
~600 mAh
11,6 x 5,4 mm

10 (gele) gehoorapparaat batterij

De 10 batterij met de gele verzegeling is de vervanger van de 5 batterij met de rode verzegeling en staat ook bekend als de PR70 batterij. Deze hoortoestel batterij heeft een klein formaat en kleine capaciteit. Daardoor is de batterij goed te onderscheiden van de andere gehoorapparaat batterijen. Deze batterij wordt in zowel achter-het-oor (AHO) gehoorapparaten als in in-het-oor (IHO) gehoorapparaten toegepast.
 

Specificaties Geschikt voor
1,2 V Gehoorapparaat (AHO, IHO)
~91 mAh
5,8 x 3,6 mm

Op zoek naar nieuwe gehoorapparaat batterijen? Bestel ze nu!

De formaten van andere knoopcel batterijen

Gehoorapparaat batterijen zijn eigenlijk een soort knoopcel batterij, maar door de afwijkende samenstelling hebben deze een totaal andere toepassing. Het is dan ook niet verstandig om knoopcel batterijen van alkaline, zilveroxide of lithium in een hoortoestel te gebruiken. Nieuwsgierig naar de andere knoopcel batterijen? Bekijk dan onze blog over knoopcel batterij formaten.

Terug naar blog