123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Drone accu kiezen, onderhouden en gebruiken

Drone accu kiezen, onderhouden en gebruiken

Drone accu kiezen, onderhouden en gebruiken

Drones worden steeds populairder, en dat is best logisch. Ze zijn radiografisch bestuurbaar, door iedereen te gebruiken, en werken op elektriciteit in plaats van brandstof. Ze worden gebruikt om gewoon lekker te vliegen, foto’s en video’s te maken, maar ook bijvoorbeeld om te racen of voor het uitvoeren van landmetingen.

 

Maar net als alle andere draadloze elektrische apparaten werkt een drone op een accu, en het is deze accu die bepaalt wat de vliegeigenschappen van de drone zijn, en vooral hoe lang een drone vliegt. Het is dan ook belangrijk om de juiste accu te kiezen, deze goed te onderhouden, en correct te gebruiken. In deze blog leggen wij uit hoe u dat het beste kunt doen.
 

1. De juiste drone accu kiezen

De eerste stap is het kiezen van een geschikte accu voor uw drone. Hier geldt altijd het advies om de richtlijnen van de fabrikant op te volgen. Elk model drone heeft namelijk andere eigenschappen en vereisten, en daar weet de fabrikant het meeste van. Toch zijn er een aantal overkoepelende factoren waar u als gebruiker van een drone altijd rekening mee kunt houden, ongeacht het model of merk drone dat u heeft.

 

Alle onderstaande informatie slaat op lithium-ion-polymeer (LiPO, ook wel Li-Pl) accu’s. Dit type accu heeft een hele gunstige verhouding tussen energiedichtheid (hoelang de accu stroom kan leveren) en gewicht. Dat maakt deze accu’s bij uitstek geschikt voor drones en andere radiografisch bestuurbare apparaten.

 • Spanning van de accu: de belangrijkste factor die de kracht van de drone accu bepaalt is de spanning (ook wel voltage). Deze wordt uitgedrukt in volt (V) en komt tot stand uit het aantal cellen dat in een LiPo accu zit. Het aantal cellen wordt geduid met 1S tot en met 6S, waarbij 4S de meest gebruikte vorm is. Dit zijn dus 4 LiPo cellen die elk 3,7 V leveren, waardoor de totale spanning van een 4S drone accu 14,4 V is.

  Des te hoger de spanning van de accu, des te meer kracht deze kan leveren. Grotere drones met grotere propellers hebben meer kracht nodig dan een kleine drone met kleinere propellerformaten.
   
 • Capaciteit van de accu: de capaciteit van de accu bepaalt hoelang u de accu kan gebruiken voordat deze leeg is. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh) of ampère-uur (Ah). Des te hoger de capaciteit, des te langer u kunt vliegen, mits dit vergeleken wordt onder gelijke omstandigheden natuurlijk. Het is echter niet zo dat de capaciteit oneindig kan worden uitgebreid. Meer inhoud vereist een grotere accu.

  Bij de capaciteit van de accu dient u ook rekening te houden met de C-rating. Dit is een technische term die zegt hoeveel stroom in ampère (A) de accu in één keer kan leveren. Des te hoger de C-rating, des te meer energie de accu kan leveren aan de verschillende elektrische component, maar ook des te sneller de accu leeg is. U kunt de C-rating gebruiken om te zien of de accu compatibel is met bepaalde onderdelen.
   
 • Gewicht van de accu: het is belangrijk om bij de bovenstaande factoren altijd rekening te houden met het gewicht van de accu. Dit is een afweging. Des te meer cellen een accu heeft, en des te hoger de capaciteit van de accu is, des te forser en zwaarder deze zal zijn. Afhankelijk van de grootte en de draagkracht (lift) van de drone, zal er een punt zijn waarbij het gewicht van de accu letterlijk én figuurlijk zwaarder weegt dan een toename in spanning of capaciteit, als de accu dan tenminste nog op de drone past.

  Daarom is het belangrijk dat u kijkt wat voor balans voor uw drone het beste is. Dit verschilt erg per merk en model. Voor kleinere racing-drones wordt bijvoorbeeld vaak gebruikgemaakt van een 4-cellige (4S) accu met een capaciteit rond de 1300 mAh.

2. De drone accu onderhouden

Als u een drone accu heeft gekocht is het belangrijk om deze van goed onderhoud te voorzien. Dit is onderhoud in brede zin; correct en veilig verzorgen, opladen en bewaren van de accu.

 • Veiligheid: bij LiPo accu’s zijn er een aantal maatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid van de accu te waarborgen. Lithium accu’s zijn in algemene zin gevoeliger voor trillingen, temperatuurverschillen en spanning dan andere accu soorten.

  Het is daarom belangrijk een LiPo accu niet op te laden of te gebruiken als deze lekt, zichtbaar is beschadigd, vreemd ruikt of vreemd geluid maakt. Laadt een LiPo accu ook niet onbeheerd op, en transporteer deze in een gesloten zak. Bewaren en opladen kan net als bij andere accu soorten het beste bij temperaturen niet lager dan 5°C en niet hoger dan 28°C.
   
 • Opladen: behalve de bovenstaande veiligheidsmaatregelen omtrent het opladen, is het belangrijk de accu altijd op te laden nét voordat u gaat vliegen. Als u zorgt dat de accu 100% is opgeladen kort voordat u deze gebruikt blijft de accu het langste goed presteren.
   
 • Bewaren: naast het opladen nét voor het vliegen is het belangrijk dat u de accu niet voor lange tijd volgeladen bewaart. Daar kan een LiPo accu niet goed tegen. Bewaar de accu met 40 á 60% van de capaciteit. Dat komt de levensduur van de accu ten goede.

3. Drone accu gebruiken

Buiten het kiezen van de juiste accu, en het goed onderhouden van zowel de accu als de drone, zijn er ook een aantal andere zaken waarmee u rekening kunt houden of maatregelen die u kunt nemen om de accuduur of de vliegeigenschappen te verbeteren.

 • Kies de juiste vliegomstandigheden: dit spreekt wellicht voor zich, maar het kan geen kwaad om het nog even te benadrukken. De weersomstandigheden hebben invloed op de prestaties van de accu en de vliegeigenschappen van de drone. Vooral een harde (tegen)wind vereist meer vermogen van de accu. Ook te lage en te hoge temperaturen hebben een nadelig effect op de accu, alsook eventuele regen.

  Gebruik de drone bij voorkeur op dagen met kalm, droog weer en milde temperaturen. Voorkom vliegen wanneer het vriest of wanneer het warmer is dan 30°C.
   
 • Gecontroleerd vliegen: waar de weersomstandigheden een externe factor vormen waarmee u rekening dient te houden bij het vliegen, heeft de eigen stijl van vliegen ook een grote invloed op de accuduur. Het zal geen verrassing zijn, maar des te hoger het aantal revoluties (RPM) van de propellers, des te meer vermogen de accu moet leveren. Dit komt de snelheid van de drone ten goede, maar niet de capaciteit. De drone zal dan zeer leeg snel raken.

  Probeer dan ook vooral een vermogen (throttle) van rond de 75% aan te houden als u vaart wilt maken. Hier kunnen best uitschieters naar de 90% en 100% tussen zitten, maar beperk deze buiten droneraces om tot een minimum. Dit zal de accuduur aanzienlijk verlengen. En vliegt u voor de eerste keer met een accu? Vlieg dan nooit vol vermogen. Laat de eerste 4 á 5 vluchten de accu wennen, en doorloop dan ook de volledige laadcyclus.
   
 • Gewicht verminderen: een van de maatregelen die u kunt nemen is het verminderen van het gewicht van de drone. Des te lichter de drone, des te minder vermogen de accu hoeft te leveren. Een manier om dit te doen is door de camera van de drone te halen als u deze niet gebruikt. Op de accu na is de camera in de meeste gevallen het zwaarste onderdeel.

  Daarnaast is het mogelijk om als u de camera verwijdert ook de drone te voorzien van kleinere, lichtere propellers. De extra draagkracht die door grotere propellers wordt gecreëerd is in veel gevallen niet langer nodig als de drone geen camera meedraagt.


Met het volgen van de bovenstaande adviezen komt u een heel eind om uw drone, en de accu van de drone, zo goed mogelijk te laten functioneren. Zo haalt u niet alleen het beste uit het product, maar zult u merken dat u ook de meeste plezier aan de drone beleeft. Have fun and fly safe!
 

Op zoek naar de beste accu voor uw drone? Bestel direct!

Meer weten over LiPo en andere accu soorten?

We weten dat LiPo het accutype bij uitstek is voor een drone, maar deze soort accu heeft nog een hoop andere interessante eigenschappen. Wilt u daar meer over weten? En zien welke andere soorten accu’s er zijn? Bekijk dan onze blog over accu soorten en materialen.

 

Terug naar blog