123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Rookmelder batterijen

Batterijen voor rookmelder kopen?

Vanaf 1 juli 2022 gelden er nieuwe verplichtingen voor het hebben van rookmelders in bestaande woningbouw (bouw vóór 2003). Haal een rookmelder in huis voor iedere, bewoonde verdieping en bestel nu direct de beste batterijen voor uw rookmelder. Kies een 3V of 9V E-blok lithium batterij van Varta, Philips, GP of Camelion. Vandaag besteld is morgen in huis.


Bestel batterijen voor rookmelders online

Wanneer u een draadloze rookmelder van stroom wilt voorzien raden wij aan om dat te doen door middel van lithium batterijen. Lithium batterijen hebben een aantal eigenschappen die ze zeer geschikt maken voor gebruik in rookmelders en andere apparaten en systemen die om een hoge energiedichtheid vragen. Op deze pagina namen wij deze eigenschappen door, en beantwoorden wij een aantal vragen.

Waarom lithium batterijen in een rookmelder?

Batterijen met een lithium samenstelling hebben drie eigenschappen die hen geschikter maken dan gewone alkaline of nikkelmetaalhydride batterijen. Het gaat hierbij om de hoge energiedichtheid, de geringe mate van zelfontladen, robuuste behuizing en het gebrek aan schadelijke stoffen.

Lange levensduur

Hoge energiedichtheid houdt in dat een batterij veel energie voor zijn gewicht bevat, en wordt uitgedrukt in Wh/kg. Dit zorgt ervoor dat een batterij met een hogere energiedichtheid ondanks een lager gewicht toch net zoveel energie kan bevatten als een grotere, zwaardere batterij met een lagere energiedichtheid.

 

Dit is gunstig voor een rookmelder omdat u wilt dat uw rookmelder, en de batterijen in de rookmelder, zo lang mogelijk meegaan. Het is niet efficiënt en ook niet veilig als een rookmelder batterij constant vervangen moet worden. Lithium batterijen zorgen ervoor dat uw rookmelder jaren (tot wel 10 jaar) blijft werken. De precieze levensduur van de batterij hangt af van de capaciteit.

 

Om dezelfde reden is het ook belangrijk dat een rookmelder batterij een geringe mate van zelfontlading heeft. Zelfontlading is een eigenschap die inherent is aan batterijen en accu’s; een batterij ‘werkt’ in zekere zin altijd een beetje, waardoor er energie verloren gaat. De batterij lekt dus gedurende gebruik maar ook tijdens opslag energie. Dit effect is bij lithium batterijen echter zeer gering, waardoor er geen energie verloren gaat.

Robuust en veilig

Tot slot is een lithium batterij zoals wij aanraden voor rookmelders bestand tegen extreme temperaturen. Bij rookontwikkeling en bij brand is het essentieel dat de rookmelder zo lang mogelijk blijft werken, zodat de kans des te groter is dat het alarm daadwerkelijk gehoord wordt. Lithium batterijen werken in temperaturen van -20°C tot temperaturen van 30°C, zodat de rookmelder ook bij verhitting blijft functioneren.

 

En omdat een lithium batterij vrij is van schadelijke stoffen als kwik, lood en cadmium is het ook minder gevaarlijk als een lithium batterij toch beschadigd door hitte (uiteraard dient u dan wel batterij en rookmelder te vervangen!).

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan batterijen in een rookmelder mee?

De levensduur van een rookmelder batterij hangt af van het type batterij en de capaciteit. Lithium batterijen zoals u vindt in het assortiment van 123accu.nl kunnen tot wel 10 jaar meegaan, wat deze batterijen dan ook zeer geschikt maakt voor het gebruik in rookmelders.

Welke batterijen moeten in een rookmelder?

De geschikte batterijvorm verschilt per rookmelder maar het gaat doorgaans om een 9 V batterij, ook wel bekend als E-blok batterij. We raden in ieder geval aan om batterijen met een lithium samenstelling te gebruiken omdat deze langer meegaan en robuuster zijn.

Hoe weet ik of een rookmelder batterij leeg is?

Bij vrijwel alle rookmelders gaat de rookmelder piepen als de batterij leeg is, en gaat de led-indicator op de rookmelder knipperen. Het piepen van de rookmelder is een ander geluid dan het alarm; het piepen is geen aanhoudend alarmtoon, maar een minder hard geluid dat meestal ongeveer elke 30 seconde klinkt.
 

Wilt u meer weten over batterijen voor rookmelders, of heeft u vragen over ons assortiment? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.