123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Beste accu voor uw elektrische fiets kiezen

Beste accu voor uw elektrische fiets kiezen

Beste accu voor uw elektrische fiets kiezen

Het beeld op de Nederlandse fietspaden verandert. Er zijn steeds meer fietsers met elektrische fietsen op de weg te vinden. Fietsers die schijnbaar moeiteloos met zware versnellingen andere fietsers langszij komen. Deze elektrische fietsen worden ook wel e-bikes of pedelecs genoemd en hebben hun snelheid te danken aan een elektromotor. Zo een elektromotor drijft de trapperas aan waardoor u minder moeite hoeft te doen bij het trappen en deze elektromotor wordt op zijn beurt van energie voorzien door een accu.

 

Over deze accu zullen wij u in deze blog informeren, zodat u de nodige informatie heeft om de juiste accu voor uw e-bike te kiezen. We zullen eerst de elektrische eigenschappen van een fietsaccu doornemen en daarna de eigenschappen die uniek zijn voor dit soort accu’s.
 

Snel een bepaalde factor vinden die op uw keuze van invloed kan zijn?
Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:

 
> 1. Elektrische eigenschappen van een fietsaccu
> 2. Unieke eigenschappen van een fietsaccu
> 3. Een fietsaccu kiezen bij 123accu.nl

1. Elektrische eigenschappen van een fietsaccu

Een accu voor een e-bike heeft in principe dezelfde functie als een accu voor andere voertuigen maar heeft een andere chemische samenstelling. Een fietsaccu is doorgaans van het type lithium-ion. Dit betekent dat lithium ionen het belangrijkste chemische bestandsdeel vormen. Voordelen in vergelijking met bijvoorbeeld een loodaccu is dat een lithium-ion accu een hogere energiedichtheid heeft (een grotere capaciteit) en minder snel leeg raakt als er geen gebruik van wordt gemaakt. Vanwege de hogere energiedichtheid kan een lithium-ion accu ook lichter zijn, wat erg handig is voor een fiets.

 

De onderstaande eigenschappen zijn de elektrische eigenschappen die zorgen voor de interne werking van de accu en de prestaties die u uit de accu haalt.

 • Spanning: de spanning wordt ook wel het voltage genoemd omdat deze wordt uitgedrukt in volt (V). De spanning bepaalt of een accu energie kan leveren of niet. Als de spanning van de accu hoger is dan die van het apparaat waarop deze is aangesloten, zal de stroom vanuit de accu naar het apparaat lopen. Dit kunt u vergelijken met een beekje dat heuvelafwaarts loopt. Om deze reden is de spanning van de accu altijd iets hoger dan die van de elektromotor. Let op dat voor het gemak vaak de spanning van de elektromotor wordt vermeld waar de accu voor bedoeld is, in plaats van spanning van de accu zelf. U kunt niet zomaar een accu met een hogere of lagere spanning gebruiken. Dit kan schade opleveren aan de elektromotor of kan er juist voor zorgen dat er helemaal geen stroom loopt.
   
 • Capaciteit: de capaciteit is de hoeveelheid stroom in een accu. Dit wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah) of milliampère-uur (mAh). Des te groter de capaciteit, des te meer energie de accu kan leveren. De totale hoeveelheid energie die geleverd kan worden is echter ook afhankelijk van de spanning. Spanning en capaciteit worden gecombineerd tot vermogenscapaciteit. Waar u bij spanning weinig spelingsruimte heeft, is dit bij capaciteit anders. U kunt gerust een accu met een grotere capaciteit nemen.
   
 • Vermogenscapaciteit: de vermogenscapaciteit wordt uitgedrukt in wattuur (Wh) en wordt berekend door de spanning van de accu met de capaciteit (in Ah) te vermenigvuldigen. De vermogenscapaciteit is de werkelijke capaciteit en kan worden gebruikt om accu’s met verschillende spanningen met elkaar te vergelijken. Dit is tevens de voornaamste indicator voor de actieradius van uw e-bike. Hierover later meer.

2. Unieke eigenschappen van een fietsaccu

Waar de bovenstaande eigenschappen ook bij andere accusoorten voorkomen is dat bij de eigenschappen die volgen een ander verhaal. Omdat een accu in de meeste gevallen direct op het frame wordt geplaatst en omdat een fietsaccu de stroomvoorziening vormt voor een volledig elektrisch voertuig (in plaats van een auto, motor of scooter met verbrandingsmotor) zijn er echter ook een aantal eigenschappen die alleen bij fietsaccu’s voorkomen en daarom wat meer uitleg behoeven.

 • Actieradius: de actieradius is de afstand die u met een volle accu kunt afleggen. Dit wordt in grote mate bepaald door de eerdergenoemde vermogenscapaciteit maar heeft ook met een groot aantal andere factoren zoals de frictie, het weer, de fiets en de fietser te maken. Dit zal een leidende eigenschap zijn bij het maken van uw keuze. Maakt u bijvoorbeeld alleen kortere ritten, dan is een grotere actieradius minder van belang en kunt u daardoor vaak een voordeligere accu kiezen. Voor meer informatie over de actieradius en hoe die tot stand komt kunt u ook onze blog over de actieradius van e-bikes raadplegen.
   
 • Accupositie: een andere onderscheidende eigenschap van een fietsaccu is de accupositie. De accupositie is de positie op het fietsframe waar de accu bevestigd is. Waar dit bij de meeste voertuigen en apparaten een vaste positie is, kan dit bij een elektrische fiets sterk verschillen. De meest voorkomende accuposities zijn de bagagedrager, de zadelpen, de zitbuis en de voorbuis (ook wel downtube).

  Het is belangrijk om over de accupositie na te denken als u een e-bike aanschaft of als u een fietsaccu koopt. De accupositie is namelijk belangrijk voor het zwaartepunt en daarmee de wegligging van uw e-bike. Des te hoger de accu op het frame zit, des te hoger het zwaartepunt komt te liggen. Des te verder de accu naar achter komt te zitten, des te verder het zwaartepunt naar achter komt te liggen, etc. In combinatie met de motorpositie (de plaats waar de elektromotor van de fiets zit) kan dit van grote invloed zijn op de wegligging. Als u bijvoorbeeld een achterwielmotor heeft én een accu op de bagagedrager, is de e-bike zeer zwaar aan de achterzijde, wat veel effect heeft op de weglegging (vooral in bochten).

  Overweeg altijd om het zwaartepunt van de fiets zo gecentreerd mogelijk te houden, bijvoorbeeld door de combinatie van een voorwielmotor en een bagagedrager accu. Hierin heeft u echter niet bij elk model elektrische fiets een keuze maar is afhankelijk van de bekabeling en hoe deze de elektromotor met de accu verbindt. Wel zijn er e-bike modellen in verschillende uitvoeringen met verschillende posities. Hoe dan ook is het handig om u van de positie bewust te zijn, al is het alleen maar zodat u weet waar de accu zich bevindt.
   
 • Battery Management System: tot slot is er het battery management system. Dit wordt doorgaans als BMS afgekort. Alhoewel vrijwel elke accu een vorm van BMS heeft beschikken sommige fietsaccu’s ook over een slimme BMS. Een slimme BMS heeft geavanceerde functionaliteiten waardoor de accu altijd zeer precies kan worden uitgelezen. In combinatie met een display op uw fietsstuur wordt het op die manier niet alleen mogelijk om de capaciteit van de accu in de gaten te houden, maar ook om te kijken wat de werkelijke conditie van de accu is (of deze aan vervanging toe is) en hoeveel kilometer u nog met de accu kunt fietsen.

3. Een fietsaccu kiezen bij 123accu.nl

Heeft u al een fietsaccu en is deze aan vervanging toe? Dan is het verreweg het makkelijkste om het part- of modelnummer van de accu te noteren en om op dit accunummer te zoeken. Zo weet u namelijk zeker dat u dezelfde accu of in ieder geval een compatibele accu kiest.

 

Wanneer u niet zeker weet wat dit nummer is, bijvoorbeeld omdat het niet duidelijk staat aangegeven op de accu of omdat de sticker is beschadigd, kunt u ook een geschikte accu vinden door te zoeken op het merk en het model fiets dat u heeft. Zo is het ook mogelijk een grotere selectie accu’s te bekijken, bijvoorbeeld als u deze keer een accu met een grotere capaciteit of met een slimme BMS wilt aanschaffen.
 

Direct een nieuwe fietsaccu bestellen? Bekijk ons assortiment!

Door met deze verschillende eigenschappen rekening te houden bij uw aankoop doet u altijd de juiste aankoop en weet u precies wat u in huis haalt. Heeft u vragen over fietsaccu’s, de eigenschappen van een fietsaccu of een andere vraag over e-bikes? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Wanneer moet een fietsaccu vervangen worden?

Ook weten wanneer het tijd is om een fietsaccu te vervangen, en wat de verschijnselen zijn van een oude of defecte accu? Bekijk dan onze blog over het vervangen van een accu.
 

Terug naar blog