123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
bijna 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Hoe vervangt u een auto accu?

Knoopcel batterij formaten

Het vervangen van een accu lijkt een lastige opgave, maar dit valt best mee. Dit is iets wat u zelf kunt doen, en waar u niet per se een automonteur of de handige buurman voor nodig heeft. In deze blog nemen we u dan ook graag mee langs de verschillende stappen die bij het vervangen van een accu komen kijken. Wij kijken eerst naar de benodigdheden, zowel qua accu als qua gereedschap. Vervolgens kijken we naar de vereiste handelingen, en lichten we op het einde nog even de aspecten toe die komen kijken bij het vervangen van een start-stop accu.
 

Snel naar de voorbereidingen of de procedure kijken?
Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:
 
> Welke auto accu? > Nodige gereedschappen
> Stappenplan accu vervangen > Start-stop accu
> Wanneer de accu vervangen?

Welke auto accu heeft u nodig?

Voordat we aan het vervangen van de auto beginnen is het uiteraard handig om te weten welke accu u nodig heeft. Dit kan per automerk en model verschillen, en we kunnen niet voor elk model zeggen welke accu deze vereist. Toch kunnen we wel een aantal aspecten opnoemen waar u tijdens het kiezen van een nieuwe accu op moet letten. Zo dient u in ieder geval te zorgen dat het poolschema van de nieuwe accu overeenkomt met die van uw huidige accu. U kunt hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing van uw accu raadplegen.

 

Maakt u daarnaast gebruik van een moderne auto met start-stop systeem? Dan heeft u een AGM of EFB accu. Alhoewel een EFB accu door zowel een nieuwe EFB accu als een AGM accu vervangen kan worden, kan een AGM accu alleen door een andere AGM accu vervangen worden.

Wat heeft u nodig om een auto accu te vervangen?

Om een gewone auto accu te vervangen heeft u niet veel gereedschappen nodig. Het enige essentiële gereedschap is een dop- of pijpsleutel met de juiste diameter. Wij raden hierbij een dop- of pijpsleutel in plaats van een steeksleutel aan, omdat u op die manier ook moeilijk bereikbare moeren en bouten los kunt draaien. De juiste diameter is per model auto en accu anders, maar is meestal 8, 10 of 13 mm. Het is in ieder geval handig om over een setje met verschillende diameters te beschikken, zodat u altijd de juiste diameter bij de hand hebt.

Het is daarnaast handig om een stevige schroevendraaier bij de hand te hebben, niet om schroeven los te halen, maar om te helpen met de kabels loskrijgen als deze door corrosie zijn vastgekoekt. Tot slot kunnen handschoenen niet alleen veel viezigheid schelen, maar helpen deze ook om in gevallen van een lekkende accu schade aan uw huid te voorkomen.

Hoe vervangt u een normale auto accu?

1. Zorg ervoor dat de motor van de auto is uitgeschakeld

Schakel ook alle andere systemen uit die elektriciteit nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lampen (ook in het interieur van de auto), radio en on-board navigatiesysteem. Zo weet u zeker dat er tijdens het verwisselen van de accu zo min mogelijk stroom nodig is en de nieuwe accu niet vóór het starten van de auto al leegloopt.

2. Verwijder eerst de negatieve kabel uit de poolklem van de negatieve (-) pool

Deze stap is erg belangrijk, ook voor uw eigen veiligheid. Verwijder eerst altijd de negatieve kabel van de negatieve pool van de auto accu. Dit voorkomt kortsluiting. In de meeste gevallen zijn dit de zwarte kabel en de zwarte pool, maar deze kleuren zijn niet bij elke accu op die manier toegewezen. Om de negatieve kabel te verwijderen hoeft u meestal alleen de poolklem los te maken met behulp van een dop- of pijpsleutel. Mocht er corrosie aanwezig zijn waardoor de poolklem is vastgekoekt, of de kabels te stevig in de klem zitten, kunt u deze voorzichtig met een stevige schroevendraaier loswrikken.

3. Verwijder vervolgens de positieve kabel uit de poolklem van de positieve (+) pool

Dit zijn meestal de rode kabel en de rode pool. Let erop dat de kabeluiteinden van de positieve en de negatieve kabel elkaar niet raken, ook weer om kortsluiting te voorkomen. De stappen om de positieve kabel te verwijderen zijn identiek aan die van de negatieve kabel: draai met een dop- of steeksleutel de poolklem los. Gebruik in geval van aankoeken door corrosie een stevige schroevendraaier om de kabel uit de poolklem te wrikken.

4. Haal de bouten los die voor de bevestiging van de accu worden gebruikt

Deze bouten zijn veelal lastig te bereiken, en liggen dieper langs de zijkant van de accu. Reden dat we een dop- of pijpsleutel gebruiken. In sommige gevallen is er ook een beugel aanwezig die over de auto accu loopt en deze secuurder in plaats houdt, maar ook deze zit met bouten aan de bodemplaat bevestigd en kunt u op dezelfde wijze verwijderen. Wees voorzichtig met de bouten die u losdraait en het gereedschap wat u hiervoor gebruikt. Als een bout of stuk gereedschap tussen de verschillende motoronderdelen valt kan het lastig zijn om hier weer bij te komen.

5. Til de accu voorzichtig uit de auto

Sommige auto accu’s zijn voorzien van een centraal geplaatst handvat zodat deze makkelijker uit de auto getild kunnen worden, maar veel accu’s hebben dergelijke handvatten niet. Houd de accu in ieder geval recht! Als u de accu schuin houdt tijdens het verplaatsen, kan het zijn dat deze accuzuur lekt. Dit is een bijtende stof waardoor u kleding kan beschadigen, of zelfs uw huid. Draag handschoenen om dit te voorkomen.

6. Til de nieuwe, vervangende accu in de auto

Zet deze zo op de bodemplaat dat de bodempinnen precies in de gaten in de bodemplaat vallen en de accu daardoor al redelijk vast zit. Mocht u een auto accu hebben waar ontluchtingsdoppen aan de zijkant zitten, verwijder deze dan voor gebruik. Dit staat altijd duidelijk op de accu aangegeven. Bevestig daarna de bouten van de accu, en de bouten van een eventuele beugel. Let net als bij het verwijderen van de oude accu hier ook op het rechthouden van de vervangende accu terwijl u deze plaatst.

7. Bevestig de positieve kabel in de poolklem van de nieuwe accu

Net als bij stap twee is de volgorde van het vastmaken van de kabels op de accu belangrijk. Dit vindt bij het vastmaken van een nieuwe accu omgekeerd plaats. Bevestig dus eerst de positieve (meestal rode) kabel in de poolklem van de de positieve pool. Bevestig met behulp van een dop- of pijpsleutel secuur de kabel in de poolklem. Mocht er nog veel corrosie op de poolklem zitten, kunt u vóór het plaatsen van de nieuwe accu deze met behulp van een staalborstel of mesje voorzichtig schoonmaken.

8. Plaats nu de negatieve kabel in de poolklem van de negatieve pool

Herhaal hier de procedure qua vastmaken zoals toegepast bij de positieve kabel: plaats de negatieve kabel in de poolklem van de negatieve pool en draai deze vast. Ook hier geldt dat als er nog veel corrosie op de poolklem zit, u deze eerst kunt schoonmaken.

9. Lees voordat u de motorkap dicht doet de accu uit met een accu tester

Met een loodaccu tester weet u direct of de nieuwe accu voldoende spanning geeft, en kunt u makkelijk nog aanpassingen maken mocht de accu onvoldoende spanning leveren. Hierna kunt u proberen om de auto te starten. Kijk wanneer de motor aanstaat ook direct of de accu niet overmatig vibreert. Mocht dat het geval zijn, kan het zijn dat u de bouten waarmee de accu bevestigd is wat strakker moet aandraaien.


Als de accu voldoende spanning geeft en de motor van de auto goed werkt, dan bent u geslaagd! Heeft u daarentegen problemen met de nieuwe accu? Dan kan het zijn dat er wat mis is gegaan met het plaatsen of kan er een defect in de nieuwe accu zitten. U kunt altijd contact met ons opnemen voor advies.

Hoe vervangt u een start-stop accu?

De vervangprocedure van een start-stop accu komt in grote mate overeen met die van het vervangen van een normale auto accu. Maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. De eerste is de locatie van de start-stop accu. Een normale auto accu zit vrijwel altijd onder de motorkap, dicht bij het motorblok. Een start-stop accu daarentegen kan op verschillende plekken zitten, en zit lang niet altijd onder de motorkap. Het is dan ook belangrijk te weten waar deze accu zich bevindt, bijvoorbeeld achter de voorbumper of in de achterbak. Hiervoor kunt u de gebruiksaanwijzing van uw auto raadplegen.

 

Daarnaast is een start-stop accu altijd gekoppeld aan de verschillende systemen die in een nieuwe auto aanwezig zijn. Het vervelende van het vervangen van de accu is dat normaal gesproken deze systemen zonder stroom zouden komen te zitten, waardoor deze na het plaatsen van de nieuwe accu niet meer correct functioneren. De eenvoudigste manier om dit te voorkomen is door de auto permanent van stroom te voorzien, ook terwijl u de oude accu vervangt.

 

Om dit te doen kunt u voordat u begint met het verwijderen van de negatieve kabel uit de poolklem van de oude accu, startkabels op zowel de negatieve als de positieve poolklemmen plaatsen, welke aan een andere auto accu of een powerbank gekoppeld zijn. Zo kunt u de periode zonder accu in de auto overbruggen, zonder dat de systemen resetten. De startkabels kunt u vervolgens verwijderen als u de nieuwe accu heeft geplaatst en heeft aangesloten.

Ook uw auto accu vervangen?
Bekijk ons assortiment voor een geschikte accu!

Wanneer is het vervangen van een auto accu nodig?

Het is natuurlijk wel makkelijk te weten wanneer u überhaupt een auto accu moet vervangen, en wat de verschillende kenmerken zijn van een auto accu die het minder goed doet. Daarom hebben wij voor u ook een andere blog klaarstaan, waarin u kunt lezen wanneer een accu aan vervanging toe is.

Terug naar blog

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!