123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
bijna 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Hoe jumpstart ik een auto?

Alles over opladers en opladen

Kunt u de motor van uw auto niet starten? Dan is de kans groot dat de accu leeg is of het niet meer goed doet. Een veelvoorkomende oorzaak is het aan laten staan van de lichten of autoradio. Daarnaast kan ook winters weer ervoor zorgen dat een auto accu het minder goed doet dan normaal. Ontzettend vervelend, maar gelukkig is het mogelijk om een auto te jumpstarten, waarbij u de stroom uit een andere accu gebruikt om uw eigen auto accu weer te laten werken.

 

In deze blog leggen wij u stap voor stap uit hoe u een auto kunt jumpstarten. Eerst nemen we door wat u voor het jumpstarten nodig heeft, en daarna behandelen we twee methodes: het jumpstarten met behulp van startkabels en een werkende auto, en het jumpstarten met behulp van startkabels met powerbank.

Wat heb ik nodig voor het jumpstarten van een auto?

Voor het jumpstarten van een auto heeft u het volgende nodig:

  • Startkabels (en een werkende auto) of;
  • Jumpstarter (met powerbank)
  • Handschoenen

Alhoewel de handschoenen niet noodzakelijk zijn om de beschreven handelingen uit te voeren, is het verstandig om uw handen te beschermen tegen eventuele corrosie en scherpe onderdelen. Ook kan het zijn dat delen van de motor nog warm zijn, vooral als het voertuig onlangs is gebruikt.

Hoe gebruik ik startkabels?

Het hieronder beschreven proces geeft uitleg over hoe u met startkabels en een werkend voertuig een auto weer aan de gang kunt krijgen. Let op dat we hierbij een algemeen proces beschrijven. Lees voordat u uw voertuig gaat jumpstarten eerst altijd de handleiding van uw auto; het kan zijn dat het proces bij uw model auto afwijkt, of dat uw auto specifieke onderdelen heeft die het jumpstarten vergemakkelijken, zoals speciale grepen waaraan (krokodillen)klemmen verbonden kunnen worden.

 

Neem ook te allen tijde het volgende in acht: laat wanneer een startkabel op de accu is aangesloten de uiteinden van de krokodillenklemmen nooit elkaar raken. Dit kan leiden tot het ontstaan van vonken, wat kan leiden tot brandgevaar. Het is dan ook makkelijker om deze handelingen uit te voeren met twee personen, bijvoorbeeld in samenwerking met de bestuurder van het tweede voertuig. Dit is echter niet noodzakelijk om de handelingen uit te voeren.

1. Zet de twee voertuigen naast elkaar

Parkeer het werkende voertuig dichtbij het defecte voertuig. De afstand tussen de twee voertuigen moet overbrugt kunnen worden door de startkabels. Een auto kan parallel naast de andere auto worden gezet, of kop-aan-kop. Zorg er hierbij voor dat de voertuigen elkaar niet raken. Staat u langs de weg? Zorg ervoor dat beide voertuigen op een veilige plek staan, waar de rest van het verkeer niet wordt gehinderd.

2. Bereid beide voertuigen voor

Zet beide voertuigen in neutrale stand (parkeerstand bij een automaat), zet ze op de handrem, en zorg er tot slot voor dat de motor en alle elektronische functies en randapparatuur uitgeschakeld zijn. Denk aan zaken als radio, navigatie, verwarming en verlichting (zowel de koplampen en achterlichten, als de binnenverlichting).

3. Open de motorkap

Open van beide voertuigen de motorkap. De ontgrendeling hiervan zit doorgaans in het interieur van de auto, aan de bestuurderszijde onder het dashboard, of bij sommige modellen in de grille. Kunt u de ontgrendeling niet vinden? Raadpleeg dan de handleiding van uw voertuig. Identificeer waar onder de motorkap de auto accu’s en de contacten zich bevinden. De contacten zijn te herkennen aan de kleur (rood is positief, zwart is negatief) en aan respectievelijk het + en symbool.

4. Bereid de accu’s van beide voertuigen voor

Maak beide auto accu’s gereed voor de startkabels. Dit houdt in dat eventuele kappen of andere vormen van bescherming van de contacten verwijderd moeten worden, en dat u de contacten controleert op corrosie; een wittige soort aanslag die door het accuzuur ontstaat. Corrosie kan worden verwijderd met een staalborsteltje.

5. Sluit de positieve kabel op het positieve contact van het defecte voertuig aan

Nu kunt u beginnen met het aansluiten van de startkabels. Sluit eerst een klem van de positieve (rode) kabel op het positieve (rode, +) contact van het defecte voertuig aan. Zorg dat de klem goed grip heeft op het contact, en dat hier zo min mogelijk beweging in zit.

6. Leg de negatieve kabel op een kunststof deel van het defecte voertuig

Leg vervolgens een klem van de negatieve (zwarte) kabel op een kunststof deel van de defecte auto, zodat deze geen stroom geleidt. Deze startkabel sluiten we op dit moment nog niet aan.

7. Sluit de positieve kabel op het positieve contact van het werkende voertuig aan

Sluit nu de andere klem van de positieve (rode) kabel aan op het positieve (rode, +) contact van het werkende voertuig. Zorg ook aan deze kant ervoor dat de klem goed grip heeft op het contact.

8. Sluit de negatieve kabel op het negatieve contact van het werkende voertuig aan

Sluit vervolgens de andere klem van de negatieve (zwarte) kabel aan op het negatieve (zwarte, -) contact van het werkende voertuig.

9. Sluit de negatieve kabel op een metalen onderdeel van het defecte voertuig aan

De volgende stap is het plaatsen van de klem van de negatieve (zwarte) kabel, die we eerder op een kunststof deel van het defecte voertuig hebben gelegd. Deze klem sluiten we niet aan op het negatieve contact van de accu van het defecte voertuig. De kans is zeer gering maar dit zou kunnen leiden tot vonken.

 

In plaats daarvan dienen we deze klem aan te sluiten op een ongeverfd, metalen onderdelen onder de motorkap. Denk aan de diverse bouten die rond het motorblok te vinden zijn. Het is hierbij belangrijk om de klem niet aan te sluiten op een onderdeel dat beweegt zodra de motor wordt aangezet, zoals een koelventilator of aandrijfriem.

10. Controleer de aansluitingen

Controleer nu alle vier de krokodillenklemmen. Zitten deze goed vast en liggen de kabels vrij van de hierboven genoemde bewegende onderdelen?

11. Start de motor van het werkende en het defecte voertuig

Zet nu eerst de motor van het werkende voertuig aan, en laat deze circa twee minuten lopen voordat u probeert om de motor van het defecte voertuig te starten. Slaat de motor van het (tot voorheen) defecte voertuig aan? Dan is het jumpstarten geslaagd.

12. Verwijder de startkabels in omgekeerde volgorde

Nu kunt u de klemmen van de startkabels in omgekeerde volgorde verwijderen. Verwijder eerst de klem van de negatieve (zwarte) kabel die voor het gronden op een metalen onderdeel is aangebracht in het defecte voertuig. Verwijder vervolgens de klem van de negatieve (zwarte) kabel die op het negatieve (zwarte, -) contact van het werkende voertuig is aangebracht. Verwijder dan de klem van de positieve (rode) kabel die op het positieve (rode, +) contact van het werkende voertuig is aangebracht, en doe tot slot hetzelfde bij het positieve contact van het defecte voertuig.

13. Laad de auto accu verder op

Nu de auto weer werkt is het verstandig een tijd met de auto te rijden zodat de accu zich weer vol kan laden. Maak minimaal circa 20 tot 30 minuten gebruik van de auto. Heeft u niet de mogelijkheid om de weg op te gaan? Zet de auto dan op de oprit of een parkeerplaats neer, en laat de motor lopen, maar zorg ervoor dat alle elektronische functies en randapparatuur uitgeschakeld blijven.

Hoe gebruik ik een jumpstarter met powerbank?

Het gebruik van een jumpstarter met powerbank maakt het bovenstaande proces een stuk makkelijker. Daarnaast heeft u met een powerbank geen ander voertuig nodig.

 

Gebruikt u een jumpstarter met powerbank? Zorg dat de jumpstarter is uitgeschakeld (in de OFF-stand staat). Plaats vervolgens de klem van de positieve (rode) kabel op het positieve (rode, +) contact van de auto accu. Plaats de klem van de negatieve (zwarte) kabel op het negatieve (zwarte, -) contact van de auto accu. Omdat de jumpstarter uit staat, hoeft u deze niet te gronden. Schakel de jumpstarter in, en start vervolgens de auto. Slaat de motor aan? Schakel dan de jumpstarter weer uit en verwijder de klemmen.

Wat te doen als de auto nog steeds niet start?

Lukt het nog steeds niet om de auto te starten? Dan zijn er een aantal handelingen die u kunt uitvoeren om de kans van slagen te vergroten. Let hierbij wel op dat u de auto niet te vaak probeert te starten; dit kan leiden tot schade aan de motor en verdere schade aan de accu. Probeer de drie verschillende handelingen uit, maar wanneer dit niet tot een beter resultaat leidt, heeft het doorgaans geen zin om het nog vaker te proberen.

1. Laat de motor van het werkende voertuig langer lopen

Door de motor van het werkende voertuig langer te laten lopen zorgt u ervoor dat de auto accu van het defecte voertuig wat langer de tijd krijgt om op te laden. 5 minuten extra tijd is doorgaans voldoende. Bij gebruik van startkabels met powerbank is deze stap niet van belang omdat het voertuig direct de stroom uit de powerbank gebruikt wanneer de motor wordt aangezet.

2. Voer het toerental van het werkende voertuig op

Wanneer u een helpende hand heeft (bijvoorbeeld de bestuurder van het werkende voertuig) kunt u proberen om de motor van het defecte voertuig te starten wanneer de andere bestuurder het toerental opvoert (tot circa 2000 toeren). Het hogere toerental zorgt voor een extra impuls van de auto accu.

3. Controleer de grip van de krokodillenklemmen

Het kan zijn dat de krokodillenklemmen niet helemaal goed grip hebben op de contacten van de auto accu. Wanneer het niet lukt om de defecte auto te starten, kan het lonen om de plaatsing van de klemmen even te controleren.

 

Als het na het volgen van deze handelingen nog steeds niet lukt om de auto te starten, dan is de kans groot dat de auto accu dusdanig is beschadigd dat het noodzakelijk is om deze te vervangen. In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment auto accu’s, voor auto’s van een groot aantal merken. Tevens kunt u in onze blog over het vervangen van de auto accu een handig stappenplan bekijken dat het zelf vervangen van de auto accu een stuk makkelijker maakt.

 

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over het jumpstart proces, of heeft u wellicht vragen over ons assortiment jumpstarters met powerbank? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!