123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 3,5 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Auto accu onderhouden in de winter

Auto accu onderhouden in de winter

Het wordt in Nederland steeds warmer. De temperaturen worden niet alleen hoger, maar ze blijven ook langer zo hoog. Toch is het niet altijd een kwestie van zonneschijn. Ook in Nederland ervaren we nog koude dagen, en deze kunnen van invloed zijn op uw auto. En dan bedoelen we niet een bevroren ruit of een gladde weg.

 

De lage temperaturen hebben ook effect op de auto accu. De chemische stoffen in de accu reageren anders bij verschillende temperaturen, en te hoge of juist te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw accu het een stuk minder goed doet. Gelukkig zijn er manieren om ook tijdens de winter de kans op schade aan uw accu te voorkomen, zodat uw auto ook in de winter rijdt als een zonnetje.

Wat voor invloed heeft de kou op uw auto accu?

Chemische stoffen en lage temperaturen gaan niet altijd goed samen. Het kan daardoor voorkomen dat u in de winter schade aan uw auto taccu oploopt dat pas in de zomer merkbaar wordt. De kou is vooral op vloeistoffen van invloed, en het zijn juist vloeistoffen en de processen die deze vloeistoffen op gang zetten waarvan de accu afhankelijk is om goed te werken. Nu is dit bij een nieuwe, volgeladen accu niet zo een probleem. Het loodzuur (de vulling, ook wel elektrolyt) bestaat voornamelijk uit vloeistoffen die een zeer laag vriespunt hebben, en tenzij het -60 °C wordt zal dit zuur niet snel bevriezen.

 

Maar naarmate de auto accu ouder wordt en meer van zijn capaciteit verliest, bestaat het loodzuur voor een steeds groter deel uit water. Het vervelende hiervan is dat water een stuk hoger vriespunt heeft dan loodzuur, namelijk 0 °C, en daardoor eerder solide wordt of in ieder geval steeds minder vloeibaar. Dit kan het chemische proces in de auto accu dusdanig belemmeren dat de accu of helemaal niet meer werkt, of de accu gaat uitzetten, waardoor er ook op de langere termijn schade ontstaat. Daarnaast kan door slijtage de behuizing van de accu in de loop van tijd beschadigen, waardoor lage temperaturen makkelijker de accu kunnen penetreren.

 

Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat tijdens de koude winterdagen het weer een al te grote greep op uw auto en uw accu krijgt.

Hoe voorkomt u problemen met de accu van uw auto?

1. Laat uw auto accu regelmatig testen

Vooral als er winters weer in aantocht is, is het verstandig om uw auto accu te laten testen. Dit kan bij een onafhankelijke garage of gewoon bij uw dealer. Zo weet u niet alleen of uw accu nog voldoende spanning kan leveren, maar ook of de accu nog wel gezond genoeg is om de koude winterdagen door te komen. Een oude of beschadigde auto accu heeft meer kans om schade op te lopen dan een nieuwe, gezonde accu.

2. Houd uw auto (en de accu) in beweging

Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat koude temperaturen geen invloed kunnen uitoefenen op uw accu is door deze warm te houden. Dat doet u door met enige regelmaat even een stukje te rijden. Een dagelijkse rit van tussen de 15 en 20 minuten kan al veel bijdragen. De chemische stoffen in de accu blijven dan letterlijk in beweging, er blijft stroom door de polen lopen, en de accu blijft nog voor aanzienlijke tijd na het rijden warm. Let wel op dat u minimaal 15 minuten rijdt. Kortere ritten kunnen juist averechts werken omdat de auto accu dan wel de motor moet starten maar niet de gelegenheid krijgt om op te laden.

3. Parkeer uw auto op een beschutte plek, vooral ’s nachts

Een garage heeft uiteraard de voorkeur. Maar als dat niet mogelijk is kan een carport of een andere locatie met beschutting zoals bomen of heggen al een groot verschil maken. Als u niet de mogelijkheid heeft om de auto compleet te beschutten is de beste optie om deze in ieder geval uit de wind te houden maar wel in het bereik van de zon. Zo kan de auto en ook de accu in korte tijd door de zon worden opgewarmd.

4. Zorg dat de accu is opgeladen

Als het niet mogelijk is om in de winter regelmatig langer dan 15 of 20 minuten met uw auto de weg op te gaan, is het belangrijk om de auto accu op een andere manier actief en zo vol mogelijk te houden. Dit kunt u doen door zelf de accu op te laden. Wij hebben in ons assortiment een groot aantal 12V accu laders. Staat de auto voor een langere tijd stil? Maak dan gebruik van een auto accu lader met druppellader-functie.

5. Laat een jumpstarter in uw auto liggen

Het is natuurlijk het beste om problemen met de accu te voorkomen. Maar mocht het zo zijn dat u onverhoopt ergens met de auto staat, en u deze niet meer kunt starten, dan is het handig om een jumpstarter in uw auto te hebben liggen. Normaal gesproken is het met een jumpstarter mogelijk om stroom van een andere, goed werkende auto accu als het ware af te tappen om zo uw eigen auto accu en motor weer aan de gang te krijgen. De jumpstarters die wij in ons assortiment hebben zijn daarentegen voorzien van een powerbank, waardoor u geen stroom van een andere accu hoeft af te tappen. Zo kunt u ook als er niemand in de buurt is toch uw accu een boost geven.

 

Het is wel erg belangrijk dat u een jumpstarter alleen gebruikt als de accu leeg is maar voor de rest geen zichtbare schade heeft. Ruikt u een zwavelachtige geur als u de motorklep opent, of is de auto accu zichtbaar beschadigd? Probeer deze dan niet meer te starten. Dit kan leiden tot schade aan de rest van het motorblok, bijvoorbeeld omdat de accu gaat lekken. U zult een nieuwe accu nodig hebben.
 

Bestel eenvoudig een nieuwe hoogwaardige auto accu!

Werkt uw auto accu niet meer goed?

Ook met de beste maatregelen heeft een auto accu geen oneindige levensduur. Er komt een moment, mits de auto voor de rest nog goed werkt, dat uw accu vervangen moet worden. Maar wanneer is dat moment? En wat zijn de kenmerken van een accu die eigenlijk aan vervanging toe is? Hierover en meer leest u in onze blog over wanneer een auto accu vervangen moet worden.

Terug naar blog

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% BTW)
Laagste prijs garantie!