123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Gebruik (tuin)gereedschap accu

Gebruik (tuin)gereedschap accu

Gebruik (tuin)gereedschap accu

Er zijn verschillende soorten gereedschap accu’s, namelijk nikkel cadmium (NiCd), nikkel metaal hydride (NiMH) en Lithium Ion (Li-Ion). Alle drie hebben ze verschillende gebruiksaanwijzingen als het gaat om het opladen en ontladen.

 

Daarnaast zijn er ook wat algemene tips over hoe je het best een accu kunt bewaren. In deze blog leggen we graag de verschillende kenmerken van de drie type batterijen uit en hoe u het best een accu kunt bewaren.

Drie accutypes voor uw gereedschap

Zoals eerder genoemd kunnen gereedschappen drie verschillende batterijtypes hebben, namelijk NiCd, NiMH en Li-ion. Alle drie beschikken ze over een andere samenstelling wat weer een ander soort werking heeft in een batterij. We leggen u hieronder graag uit welke samenstellingen de batterijen bevatten en wat de voor- en nadelen van deze gereedschap accu’s zijn.

NiCd accu voor uw gereedschap

Allereerst hebben we de NiCd accu. Dit is een accu op basis van nikkel en cadmium. Dit is doorgaans de goedkoopste accu. Dit soort accu’s hebben een lange levensduur en geven de meeste stroom af en worden daarom vaak gebruikt in elektrisch gereedschap met een zwaar belaste elektromotor. Ook gaan deze accu’s niet snel kapot omdat ze krachtig en sterk zijn. Andere voordelen zijn:

 • Ze maken het apparaat niet zwaar omdat deze accu’s relatief licht zijn;
 • Ze leveren goede prestaties bij lagere temperaturen;
 • NiCd accu's hebben een hoge vermogensdichtheid

Naast voordelen komen NiCd gereedschap accu’s ook met een aantal nadelen, namelijk:

 • NiCd accu's hebben last van het geheugeneffect;
 • Dit soort accu's hebben ook een hoge zelfontlading: ze lopen dus ook leeg als ze niet gebruikt worden;
 • Deze accu's bestaan deels uit cadmium, iets wat giftig en slecht voor het milieu is;
 • NiCd accu's hebben een lage energiedichtheid.

NiCd accu's mogen overigens niet meer verkocht worden, omdat ze te giftige stoffen bevatten en erg slecht voor het milieu zijn. Vandaar dat er nieuwe accu's zijn ontwikkeld die de opvolger zijn van de NiCd accu's, namelijk de NiMH accu's. Bij ons vindt u daarom geen NiCd accu's in ons assortiment.

NiMH accu voor uw gereedschap

NiMH accu’s bestaan uit nikkel metaal hydride. NiMH accu’s worden ook wel de betere vervanger genoemd van de NiCd accu. Ze beschikken over een hogere energiedichtheid. U kunt met deze accu dus langer doorgaan voordat u het weer moet opladen. Ook heeft de NiMH accu veel minder last van het geheugeneffect. Een paar andere voordelen zijn:

 • NiMH accu’s hebben tot 40% meer capaciteit dan NiCd accu’s;
 • Snelladen is mogelijk:
 • Deze accu’s zijn milieuvriendelijker, omdat ze geen cadmium bevatten.

Toch zitten er ook aan deze accu een aantal nadelen aan, namelijk:

 • Net zoals de NiCd accu beschikt de NiMH accu over een hoge zelfontlading;
 • Ondanks dat het minder is, heeft deze accu nog steeds last van het geheugeneffect;
 • Dit soort accu’s komen met een hoog onderhoudsbehoefte, ze moeten namelijk regelmatig volledig ontladen worden.

Li-ion accu voor uw gereedschap

Li-ion accu’s bestaan uit lithium ion. Dit soort accu’s zijn de beste van de drie gereedschap accutypes. Li-ion accu’s hebben een erg hoge energiedichtheid en daardoor een hogere capaciteit dan de andere accu’s. Hieronder leest u nog een aantal voordelen:

 • Li-ion accu’s zijn kleiner en lichter
 • Ze zijn minder milieuonvriendelijk
 • Geen last van het geheugeneffect
 • Li-ion accu’s hebben weinig zelfontlading
 • Ze komen met hoge laadstromen, waardoor ze sneller op te laden zijn

Dan bent u vast ook benieuwd naar de nadelen. Het enige nadeel is dat ze relatief prijzig zijn, maar dan krijgt u wel een accu met een langere levensduur, een hogere capaciteit en erg weinig zelfontlading.
 

Op zoek naar gereedschap accu? Bestel hier!
Gebruik (tuin)gereedschap accu

Tips voor uw gereedschap accu

Nu u weet wat voor accu’s er zijn, uit welke samenstelling ze bestaan en wat de voor- en nadelen zijn, willen wij u ook nog graag voorzien van een paar tips met betrekking tot het gebruiken en bewaren van uw gereedschap accu(‘s). We hebben ze hieronder voor u opgeschreven.

1. Gebruik de juiste accu

Hiermee doelen we op dat u wel rekening dient te houden met dat u de juiste accu in uw gereedschap plaatst. Daarnaast moeten de spanning, afmetingen en aansluiting overeenkomen met uw oude accu.

2. Gebruik de NiCd en NiMH accu's regelmatig

Deze accu’s hebben last van zelfontlading. Dat betekent dat de accu elektrische lading verliest wanneer deze voor een langere periode niet wordt gebruikt.

3. Bewaar uw gereedschap accu altijd op een schone en droge plek

Het wordt aangeraden om accu’s uit uw gereedschap te halen en deze te bewaren binnenshuis, op een plek waar geen vocht kan komen en waar geen extreme temperatuurverschillen kunnen plaatsvinden.

4. Voorkom volledige ontlading bij Li-ion accu's

Voor Li-ion accu’s is het niet goed om te vaak volledig ontladen te worden. U kunt de accu het best uit het gereedschap halen en opladen wanneer deze bijvoorbeeld nog 5% elektrische lading bevat.

5. Gebruik de juiste lader

Niet elke accu kan met elke lader opgeladen worden. Een NiMH accu kan alleen met een lader opgeladen worden die daar geschikt voor is. Hetzelfde geldt voor een Li-ion accu en NiCd accu.
 

Tuingereedschap accu nodig? Bestel direct!

Terug naar blog