De stofzuiger is een van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten; bijna elk huishouden gebruikt er wel een, en veel huishoudens hebben zelfs meerdere stofzuigers. Denk bijvoorbeeld aan een steelstofzuiger voor de grote schoonmaak en een kruimeldief voor het opruimen van kleine hoeveelheden vuil.
De werking van een stofzuiger is echter redelijk complex, en afhankelijk van hoe u de stofzuiger gebruikt kan het schoonmaken zeer effectief verlopen of juist niet. In deze blog lopen we daarom graag even langs een zestal algemene tips die voor alle soorten stofzuigers van toepassing zijn. Zo wordt het stofzuigen niet alleen makkelijker, maar zorgt u er ook voor dat uw stofzuiger zo lang mogelijk meegaat.
Snel de juiste tip vinden? Klik dan hieronder op een van onderwerpen:
Voordat u gaat stofzuigen is het handig om vocht en vochtige plekken op de vloer te verwijderen. Vocht kan, wanneer het wordt opgezogen door uw stofzuiger, namelijk tot verschillende problemen leiden. Wanneer vocht in de stofzak of het stofreservoir terecht komt, kan de inhoud gaan schimmelen. Bovendien kunnen vuildeeltjes uit de zuigmond of de borstel blijven kleven aan het vocht, waardoor ze juist uitgesmeerd worden door de stofzuiger.
Bij het opzuigen van grotere hoeveelheden vocht kunnen er zelfs problemen ontstaan in de motor van de stofzuiger. Er zijn wel stofzuigers die zonder problemen vocht kunnen opzuigen, maar dit is alleen het geval bij specifieke waterstofzuigers en een aantal hybride (stof/water) modellen.
Behalve vocht zijn er ook andere vuiltypen die tijdens het stofzuigen tot problemen kunnen leiden. Harde, grote en grove stukken vuil kunnen de binnenzijde van het mondstuk en de stang (of slang), beschadigen omdat deze met hoge snelheid worden opgezogen. Daarnaast leiden deze soorten vuil mogelijk tot verstopping.
Een specifiek gevaar schuilt in lang draadvormig vuil, zoals touw, draad en garen. Deze kunnen niet alleen tot verstoppingen in de stofzuiger leiden, maar bij stofzuigers met een klopborstel bestaat de kans dat ze zich hieromheen wikkelen, met vastlopen als gevolg. Ook robotstofzuiger zijn doorgaans voorzien van een klopborstel of wals, en wanneer deze automatische stofzuigers door blijven werken terwijl de wals vast komt te zitten, kunnen er snel beschadigingen ontstaan. Ruim daarom altijd grotere stukken vuil op voordat u begint met stofzuigen.
Maakt u gebruik van een stofzuiger met stofzak? Vervang de stofzak dan tijdig. Wanneer de stofzak vol begint te raken neemt de zuigkracht van de stofzuiger merkbaar af, waardoor vooral zwaardere deeltjes vuil niet meer goed worden opgezogen. Dit lijkt voor zichzelf te spreken, maar veel gebruikers wachten tot de zak volledig gevuld is. Dit is in veel gevallen al echter al te laat. De zuigkracht neemt daarvoor al af, omdat vuil zich ook bij de opening van de zak ophoopt, waardoor een goede afvoer van vuil onmogelijk is. Moderne stofzuigers zijn vaak voorzien van een led-indicator die aangeeft wanneer de zak vervangen dient te worden.
Bij gebruik van een type stofzuiger met een stofreservoir (een vaste container in plaats van een zak) is er doorgaans minder snel sprake van verlies van zuigkracht; het vuil circuleert in het reservoir, waardoor de kracht optimaal blijft. Toch kan het voorkomen dat het vuil vast begint te zitten, waardoor dit circulatieproces geblokkeerd wordt. Het voordeel van een doorzichtig reservoir is dan ook dat u zelf in de gaten kunt houden of het stofreservoir vol zit.
Voor de meeste stofzuigermodellen is een groot aantal accessoires beschikbaar, waaronder mondstukken. Er zijn mondstukken voor algemeen gebruik en voor specialistische doeleinden. Denk aan mondstukken met zachte borstel voor het schoonmaken van delicate voorwerpen en oppervlakken (bijvoorbeeld een toetsenbord), speciale mondstukken voor tapijt, een nauw mondstuk voor het uitzuigen van spleten en kieren (bijvoorbeeld tussen de zitkussens van een bankstel), of een klopborstel waarin een borstelwals ronddraait (ook wel turbomondstuk genoemd).
In onze webshop kunt u voor de grotere stofzuigermerken altijd onderdelensets vinden die verschillende mondstukken en accessoires bevatten, zodat u voor elke schoonmaakklus de juiste uitrusting heeft. Bijvoorbeeld een 5-delige set voor de veelgebruikte Dyson V6.
Gebruikt u een mondstuk met een borstel? Stel de borstel dan op de juiste hoogte in. Borstelstukken met een eenvoudig ontwerp hebben doorgaans twee standen: laag en hoog. Geavanceerdere designs zijn in sommige gevallen van preciezere standen voorzien.
De richtlijn is dat lagere standen, waarbij de borstelharen met de vloer (of een ander oppervlak) in contact komen, vooral geschikt zijn voor harde, gladde oppervlakken. De borstel verzamelt het vuil, zodat het zo goed mogelijk wordt opgezogen. Bij stoffen oppervlakken, zoals tapijt of op kleden, werkt dit echter averechts; de borstelharen blijven niet alleen in de stof haken, maar drukken eventueel vuil of stof ook dieper in het tapijt of kleed. Daarom wordt in dit geval gebruikgemaakt van een hogere borstelstand, zodat de borstelharen vrijkomen van het oppervlak.
Elke stofzuiger is voorzien van filters, die verdeeld zijn in twee soorten: motorfilters en uitblaasfilters. Een motorfilter zit tussen de stofzak (of het reservoir) en het motorcompartiment in, en voorkomt dat er stofdeeltjes in de motor komen.
Een uitblaasfilter zit bij zowel een stofzuiger met stofzak als een stofzuiger met stofreservoir voor de ‘uitlaat’ van de stofzuiger. De motor blaast hier warme lucht uit, zodat deze kan afkoelen en kan blijven functioneren. Het is dan ook belangrijk dat de filter goed werkt, anders bouwt de temperatuur in de stofzuiger sneller op. Bij beide soorten stofzuiger heeft dit filter in de meeste gevallen een rechthoekige vorm.
Voor motor- én uitblaasfilter zijn er HEPA-versies beschikbaar. Een HEPA (high-efficiency particulate air) filter is een filter dat door het gelaagde ontwerp ook zeer kleine stofdeeltjes opvangt. Denk aan pollen, vochtdeeltjes en zelfs sommige bacteriën en virusdeeltjes. Een HEPA-filter kan dan ook verlichtend werken voor mensen die last hebben van een stofallergie of van de luchtwegen.
Door de bovenstaande tips te volgen, haalt u het meeste uit uw stofzuiger; niet alleen de effectiviteit van de stofzuiger neemt toe, maar in veel gevallen ook de levensduur van de motor. Neemt de zuigkracht van uw stofzuiger ondanks deze maatregelen drastisch af, of doet de stofzuiger het helemaal niet meer? Dan is de kans groot dat u een nieuwe accu nodig heeft.
Heeft u vragen over onze tips voor stofzuigers? Of heeft u zelf wellicht een goede tip, waarvan u denkt dat die in deze lijst thuishoort? Neem contact met ons op. Dan kunnen we elkaar helpen.
Terug naar blog