123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Gebruik laptop accu

Gebruik laptop accu

De laptop accu’s die wij verkopen bestaan voornamelijk uit twee verschillende samenstellingen: Lithium-ion (Li-Ion) en Lithium-polymeer (Li-Pl/Po).

 

Hieronder nemen we u graag mee voor wat tips over het gebruiken, opladen en bewaren van een laptop accu en leggen wij uit wat het verschil is tussen een Li-Ion accu en een Li-Pl accu.

Tips gebruik laptop accu

We voorzien u graag van enkele tips met betrekking op het gebruiken van uw laptop accu, zodat u optimaal en zo veilig mogelijk gebruik kunt maken van uw laptop accu en eventuele ernstige beschadigingen kunt voorkomen.

 

Ga zo voorzichtig mogelijk om met uw laptop accu. Accu’s zijn namelijk erg gevoelig voor trillingen, dus probeer te voorkomen dat uw accu valt of dat u de accu op tafel gooit. Er kan blootstelling aan de batterijcellen plaatsvinden en deze zijn gevaarlijk wanneer er een verkeerde druk op uitgeoefend wordt.

 

Een andere tip is om hitte te vermijden, omdat accu’s daar niet van houden. Plaats ook daarom uw laptop accu nooit onder een object, zoals een deken, omdat de ventilatieopeningen dan geblokkeerd worden. Naast hitte wordt het ook aangeraden om vorst, vocht of regen te vermijden.

 

Een andere tip is om de oplader uit de laptop te halen wanneer deze opgeladen is, omdat dit beschadigingen aan de laptop kan veroorzaken of omdat de accu verhit kan raken. Dit geldt niet voor moderne Lithium-Ion accu’s, omdat deze zichzelf beschermen.

 

Een paar andere tips voor laptop accu’s in het algemeen zijn onder andere:

 • Indien u een nikkel-metaalhydride (NiMH) accu heeft, is het belangrijk om deze eerst minimaal 12 uur op te laden voordat u deze voor het eerst gebruikt;
 • Laad een Li-Ion accu op voordat deze leeg raakt;
 • Laad een NiMH laptop accu niet op als u deze daarna voor een lange periode niet zal gaan gebruiken.

Laptop accu bewaren

Er zijn ook een aantal tips met betrekking tot het bewaren van de accu wanneer u deze uit de laptop haalt.

 

Wanneer u de accu uit de laptop haalt wordt het geadviseerd om deze in een ruimte op kamertemperatuur te bewaren. Warmte en vocht hebben namelijk een negatief effect op de levensduur van de accu.

 

Gaat u uw laptop voor een lange(re) periode niet gebruiken? Houd in dat geval uw accu voor de helft opgeladen uit uw laptop. Als u de accu eerst volledig gaat opladen en dan uit de laptop haalt, kan het zijn dat er capaciteitsverlies ontstaat en dat de levensduur van de accu daardoor ook afneemt.

 

Ondanks dat u de accu niet gebruikt, kan het zijn dat de accu langzaam leegloopt omdat het té lang niet gebruikt wordt. Gebruik uw accu daarom minstens 1 keer per jaar.
 

Verschil Li-Ion en Li-Pl laptop accu

Het belangrijkste verschil tussen een Li-Ion en een Li-pl laptop accu is de chemische elektrolyt tussen hun positieve en negatieve elektroden. Waar het bij Li-ion accu’s vloeistof is, is het bij een Li-Pl accu een droge polymeer, een ademende/doorlaatbare chemische verbinding of een gelachtige elektrolyt. Dit laatste wordt het meest gebruikt en zitten in nieuwere laptops.

Voordelen Li-ion laptop accu

Zoals alle accu’s hebben ook Li-Ion en Li-Pl accu’s een aantal voordelen en nadelen. De voordelen van een Li-ion laptop accu zijn onder andere:

 • Relatief hoge vermogensdichtheid:
 • Geen last van het geheugeneffect. Dit soort accu’s hoeven dus niet eerst ontladen te worden voordat u het weer wilt opladen;
 • Lagere productiekosten dan Li-Pl accu’s;
 • Licht van gewicht;
 • Hoge energiedichtheid, namelijk ongeveer 160 Wh/kg.

Nadelen Li-ion laptop accu

Ondanks deze voordelen komen Li-Ion accu’s ook met een aantal nadelen, zoals:

 • Li-Ion accu’s hebben last van veroudering;
 • Li-Ion accu’s zijn brandgevaarlijk. Dit kan ontstaan doordat de barrière die de positieve en negatieve elektrode scheidt, wordt onderbroken. Dit kan gebeuren als de accu valt of in aanraking komt met bijvoorbeeld water.

Voordelen Li-Pl laptop accu

Daarnaast zijn er ook Li-Pl accu's. Li-Pl accu’s hebben uiteraard ook voordelen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • Ze zijn licht van gewicht;
 • Hoge lading. Een Li-Pl accu heeft meer lading dan een NiMH of nikkel-cadmium (NiCD) accu;
 • Li-Pl accu’s hebben een laag profiel;
 • Deze accu’s hebben een kleinere kans op lekkend elektrolyt;
 • Flexibel te vormen naar apparaat;
 • Minder schadelijk voor het milieu dan veel andere batterijen. Dit soort accu’s bevatten geen giftige stoffen zoals cadmium of kwik.

Nadelen Li-Pl laptop accu

Toch komen Li-Pl laptop accu’s ook met een aantal voordelen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Hogere productiekosten;
 • Lagere energiedichtheid dan Li-Ion accu’s;
 • Lagere levensduur dan een Li-Ion accu’s;
 • Niet bestand tegen hitte en kou of hoge en lage spanningen.

Op- en ontladen laptop accu

Voor zowel Lithium-Ion laptop accu’s als Lithium-Polymeer accu’s geldt: ontlaad de accu’s niet te diep. Over het algemeen wordt aangeraden om zo’n accu altijd op ongeveer 50% opgeladen te houden.

 

Het opladen van een Li-Pl accu gaat relatief snel. Deze is volledig opgeladen in 1 tot 1,5 uur. Afhankelijk van de accu zelf, duurt dit ongeveer een half uur tot 4 uur bij een Li-Ion accu.

 

Wat overigens zeer belangrijk is, is dat de accu’s wel opgeladen worden met een juiste lader. Wanneer u bijvoorbeeld een Li-Pl accu oplaadt in een verkeerde lader, dan kan de temperatuur oplopen, waardoor de behuizing zal opzwellen en uiteindelijk uit elkaar zal spatten. Hierom bestaan er ook speciale Li-Pl laders die deze oververhitting tegengaan.
 

Laptop accu nodig? Bestel direct!

Terug naar blog