123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Batterijen en accu's recyclen: hoe en waarom?

Batterijen en accu's recyclen: hoe en waarom?

Batterijen en accu's recyclen

Doet uw accu of batterij het niet goed meer, loopt deze veel te snel leeg of laadt deze niet meer helemaal goed op? Dan is het tijd om deze te vervangen. Maar wat moet u dan met uw oude batterij of accu doen? Recyclen natuurlijk! In deze blog leest u hoe dat werkt én waarom dit zo’n goed idee is.

Hoe moet ik batterijen en accu’s recyclen?

In Nederland is Stibat al ruim vijfentwintig jaar dé organisatie die het recycleproces van batterijen en accu’s organiseert en reguleert. Dit is ook wel nodig, want in een gemiddeld Nederlands huishouden worden er dagelijks wel 81 batterijen gebruikt, en deze kunnen niet zomaar weggegooid worden in de gewone vuilnisbak. [1]

Dankzij Stibat kunnen de batterijen en accu’s wél op een effectieve, veilige en milieuvriendelijke wijze ingezameld worden, om vervolgens het recycleproces in te gaan. Het enige wat u tijdens dit proces hoeft te doen is uw batterijen op een juiste manier inleveren, namelijk bij een centraal inleverpunt. Op de website van Stibat kunt u uit ruim 25.000 locaties altijd wel een plek in de buurt vinden waar u zowel uw oude batterijen als uw kleinere laptop-, telefoon- en tabletaccu’s naartoe kunt brengen.

De inleverpunten zijn onder meer te vinden in supermarkten, bouwmarkten, drogisterijen of basisscholen. Over het algemeen geldt dus: als u in een fysieke winkel een batterij of kleine accu gekocht heeft (of kunt kopen), kunt u uw lege batterijen hier meestal ook weer inleveren. Het inleverpunt heeft vaak de vorm van een inzamelton, -meubel of -doos en is herkenbaar aan het logo van Stibat. Deze punten zijn echt bedoeld voor het inzamelen van kleinere batterijen en accu’s.

Mobiele telefoons of speelgoed mét batterij kunt u, samen met de oplader, deponeren in de bak voor kleine elektrische apparaten, die u bijvoorbeeld ook in fysieke winkels vindt. De recycling hiervan wordt wel geregeld door een andere organisatie dan Stibat, namelijk door WeCycle. Deze non-profitorganisatie regelt de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en van energiezuinige lampen. Met meer dan 13.000 inleverpunten in het land kunt u op deze manier ook uw e-waste eenvoudig inleveren en bijdragen aan een duurzame circulaire economie. U vindt deze inleverpunten op de website van WeCycle.

Wilt u een grotere, industriële accu recyclen? Deze dient u in te leveren bij de milieustraat van uw gemeente. Op de site van uw gemeente kunt u de locatie van het recycleperron vinden.

Voordelen van het recyclen van batterijen en accu's

Er zijn verschillende redenen waarom het recyclen van uw oude batterijen en accu’s belangrijk is:

Milieuvriendelijk: Het voornaamste voordeel van recycling is dat het beter is voor het milieu. Door batterijen en accu’s te recyclen kan het materiaal namelijk hergebruikt worden en kunnen er dus nieuwe producten gemaakt worden. Dit betekent dat er minder nieuwe grondstoffen gewonnen hoeven te worden, een proces dat normaal gesproken zeer belastend voor het milieu is. Tot wel 98% van de materialen in de accu, zoals nikkel, koper en kobalt, kunnen opnieuw gebruikt worden. De stoffen die (nog) niet hergebruikt kunnen worden kunnen ook op een verantwoorde manier worden verwerkt.
Minder schadelijk: Een andere reden om batterijen en accu’s te recyclen is dat de stoffen die hierin zitten schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor mensen en dieren. Bij de afvalverbranding kunnen deze stoffen, bijvoorbeeld van zware metalen, namelijk vrijkomen en terechtkomen in de natuur. Hierdoor kunnen planten, vogels en vissen sterven en kunnen mensen ziek worden. Als de batterijen gerecycled worden gebeurt dit niet. De stoffen worden dan op een veilige en verantwoorde manier verdampt.
Minder gevaarlijk: Een laatste reden om batterijen niet gewoon maar in de vuilnisbak te gooien is omdat dit ook brandgevaar kan opleveren. Zo kunnen de plus- en de minpool met elkaar in contact komen, waardoor er kortsluiting kan ontstaan, of kan de batterij openbarsten. [2]

Batterijen bewaren voor de recycling

Voordat u de batterij naar het inleverpunt brengt moet u deze ook op de juiste manier bewaren in huis of op de werkplek. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om dit een stuk veiliger te maken:

  • Plak de plus- en minpolen van lege knoopcellen en 9V-batterijen af. Hiervoor kunt u tape of plakband gebruiken. Als u dit niet doet kan er namelijk kortsluiting ontstaan op de momenten dat verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen en kan er zelfs brand ontstaan.
  • Bewaar batterijen op een koele en droge plek (maximaal 15 tot 17 graden).
  • Bewaar batterijen niet in een metalen doos. Ook dan kan er kortsluiting ontstaan. In plaats daarvan kunt u beter een bakje of doosje gebruiken dat gemaakt is van plastic, glas of karton.
  • Verpak lekkende, beschadigde of verroeste batterijen in een plastic zakje of huishoudfolie en houd ze op deze manier goed gescheiden van de andere batterijen.

Hoe werkt het recycleproces verder?

Nadat u de accu’s of batterijen ingeleverd heeft hoeft u eigenlijk zelf niks meer te doen. Het recycleproces gaat dan verder op de volgende manier:

Vervoeren
Vanuit de inleverpunten en milieustraten komen alle batterijen terecht in het landelijke sorteercentrum van Stibat. Het vervoeren hiernaartoe gaat volgens allerlei regels, die ervoor zorgen dat dit proces een stuk veiliger is. Zo wordt er onder meer voldaan aan het Europese verdrag over het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). In bepaalde gemeentes worden bovendien elektrische vrachtwagens gebruikt voor het vervoeren van de batterijen. Op deze manier wordt dit proces nóg duurzamer gemaakt.

Sorteren
Eenmaal in het sorteercentra worden de batterijen gesorteerd op chemische samenstelling. Zo worden loodaccu’s, NIMH-accu’s en Lithium-Ion accu’s in deze fase van elkaar gescheiden, omdat deze allemaal bestaan uit andere (grond)stoffen.

Recyclen
Als het sorteren gedaan is kan het recyclen beginnen. Batterijen worden naar recyclefabrieken in Europa gebracht, waar ze worden verpulverd en in een vacuümoven worden gestopt. Hier worden de grondstoffen verdampt, waarna er diverse stoffen kunnen worden teruggewonnen. Met behulp van deze stoffen kunnen er dan weer allerlei nieuwe producten gemaakt worden. Zo wordt er van uw batterij bijvoorbeeld een pan, sieraad of fiets gemaakt. [3]

Oude batterijen en accu’s op de juiste manier weggooien is dus ontzettend belangrijk voor het milieu en voor de veiligheid. Dit kunt u doen bij een Stibat inleverpunt. Vervolgens worden de stoffen in de batterijen hergebruikt en worden andere stoffen op een juiste manier verwerkt. Draag bij aan dit essentiële proces en lever al uw batterijen en kleine of grote accu’s in! 
 

Nieuwe batterijen nodig? Bestel hier uw nieuwe batterijen!

Bronnen:
[1] Stibat: Weetjes en wist-je-datjes over batterijen
[2] Milieu Centraal: Lege batterijen en accu's inleveren
[3] Stibat: Lege batterijen

Terug naar blog